10 grudnia 2012

Carrot Cake - ciasto marchewkowe.

Nigdy bym się nie spodziewała, że ciasto marchewkowe zostanie jednym z moich ulubionych !
Jest pyszne - słodkie, wilgotne i  cudownie chrupiące ( dzięki orzechom ). 

Ciasto smakowało każdemu kto miał okazję go spróbować ;)

Na blogu znajdziecie także przepis na tort marchewkowy !! O tu :D 


I never thought that carrot cake will be one of my favorites!
It's delicious - sweet, moist and deliciously crunchy (because the nuts).
The cake tasted anyone who had the opportunity to try it ;)

On the blog you will find a recipe for carrot birthday cake! Here :D


Składniki :                                                  ( na duża blaszkę )

* 4 całe jaja, 

* 1 i 1/4 szklanki oliwy, 
* 2 szklanki cukru, 
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
* 2 szklanki mąki, 
* 2 łyżeczki  sody oczyszczonej, 
* 2 łyżeczki proszku do  pieczenia, 
* 1 łyżeczki soli, 
* 2 łyżeczki cynamonu, 
* 3 szklanki tartej  marchwi ( około 8 dużych sztuk),
* 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, 


Ingredients:                                                     (for large baking tray) 

* 4  eggs, 
* 1 and 1/4 cup olive oil 
* 2 cups sugar, 
* 2 tsp vanilla extract, 
* 2 cups of flour, 
* 2 tsp baking soda 
* 2 tsps baking powder 
* 1 tsp of salt, 
* 2 tsp cinnamon 
* 3 cups grated carrots (about 8 large), 
* 1 cup chopped walnuts, 



Składniki  na polewę :

* 175 g miękkiego  masła, 

* 220 g  kremowego serka, 
* 400 g cukru pudru, 
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
* 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, 

Ingredients for the topping: 

* 175 g soft butter 
* 220 g cream cheese, 
* 400 g caster sugar, 
* 1 tsp vanilla extract, 

* 1 cup chopped walnuts,



Przygotowanie  :

Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
Blachę na ciasto nasmarować masłem i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. 

W dużej  misce wymieszać jajka, oliwę, cukier i ekstrakt waniliowy.
W osobnej  misce zmieszać suche składniki - mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i cynamon. 

Połączyć zawartość obydwu  misek.
Marchew obrać, zetrzeć na tarce o  drobnych oczkach a następnie dodać do  masy  na ciasto razem z posiekanymi orzechami, wymieszać.
Masę przełożyć do  przygotowanej  wcześniej  brytfanki, wstawić do  nagrzanego piekarnika i piec około 40 -50 minut ( do  czasu  aż wykałaczka po wbiciu w ciacho  będzie czysta).
Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić przez 10  minut, następnie wyjąć na kratkę pozostawić do ostygnięcia. 


Preparation: 

Preheat the oven to 180 degrees Celsius. 
Grease baking tray with butter and sprinkle with flour or lay off with baking paper. 
In a large bowl mix eggs, oil, sugar and vanilla extract. 
In a separate bowl, mix the dry ingredients - flour, baking soda, baking powder, salt and cinnamon. 
Combine the contents of both bowls. 
Peel carrots, grate with a fine mesh and then add to tdought with chopped walnuts and mix. 
Transfer doght into a prepared tray and put into the preheated oven, bake for about 40 -50 minutes (until toothpick after pocketing into cake will be clear). 

Remove cake from oven and let cool for 10 minutes, then remove from baking tray put on grid and allow cool.

Przygotowanie polewy : 


W misce zmiksować masło, serek, cukier puder, ekstrakt waniliowy do czasu  aż masa będzie gładka. 

Tak przygotowaną masą posmarować ostudzone ciasto.
Posypać posiekanymi orzechami. 


Smacznego !!
 

Prepare frosting: 

In a bowl, mix butter, cream cheese, powdered sugar, vanilla extract until the mixture is smooth. 
Spread prepared mass  on cake. 
Sprinkle with chopped nuts. 

Enjoy it!

5 komentarzy:

  1. Twoje ciasto marchewkowe jest dokładnie takie jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj zrobiłam i wyszło przepyszne :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze ciasto marchewkowe w całej Anglii ! <33

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!