24 grudnia 2012

Pierogi z kapustą i grzybami.

W Wigilię na naszych  stołach  wręcz muszą zagościć pierogi  z kapustą i  grzybami... W moim przepisie znajdziecie pieczarki, które bez problemu  można zastąpić "prawdziwymi" grzybkami - ja grzybów nie lubię jedynie pieczarki  jestem w stanie jakoś znieść. 
Farsz jest  smaczny  i  łatwy  w przygotowaniu. Ciasto  zagniata się szybko, jest miękkie i  delikatne. 

Polecam!

Pierogi  z kapustą i  grzybami.


Składniki na farsz :                                                ( na około 50 - 60  sztuk) 

* 1/2 kg kapusty kiszonej  z marchewką,
* 2 liście laurowe,
* 3 ziarnka ziela angielskiego,
* 5 ziarenek pieprzu  czarnego,
* 5 średniej wielkości cebul,
* oliwa do  smażenia,
* 500 g  pieczarek,*
* 2 łyżki  natki  z pietruszki,
* sól, pieprz,

Składniki  na ciasto : 

* 3 szklanki mąki, 
* 1 łyżeczka soli, 
* 1 jajko,
* 2/3 szklanki letniej  wody  z łyżką oliwy, 


Przygotowanie farszu : 

Kapustę wypłucz w letniej wodzie, aby  nie była zbyt  kwaśna, przełóż do  garnka, dodaj  liście laurowe, ziela angielskie, pieprz, zalej  wodą i gotuj na wolnym ogniu  do  czasu  aż kapusta będzie miękka (około 1-1,5 godziny).
W miedzy  czasie... 

Cebule obierz, posiekaj w drobną kostkę podsmaż na rozgrzanej  oliwie, następnie przełóż do  dużej  miski.
Pieczarki umyj, osusz, pokrój  na nieduże kawałki, podsmaż na patelni i  dodaj  do  cebuli.
Cebule, pieczarki  i  natkę pietruszki  dobrze wymieszaj.
Odcedź kapustę gdy będzie miękka, przestudź, przekrój  kilka razy  aby  się nie ciągnęła i dodaj  do  grzybów z cebulą.
Wszystko  dobrze wymieszaj , dopraw do  smaku  solą i  pieprzem.

Przygotowanie ciasta :

Na stolnice przesiej  mąkę wraz z łyżeczką soli, wbij w środek  jajko.
Stopniowo  dodając wodę z olejem zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto  przykryj ścierką i  zostaw na 5 minut, następnie zagnieć i  rozwałkuj na grubość około 1,5 milimetra. 

Szklanką o  wąskim brzegu wykrój kółko, nałóż łyżeczkę farszu i  dobrze zlep  brzegi  ciasta.
Pierogi gotuj od razu  po przygotowaniu, w dużym garnku wypełnionym soloną wodą.
Wrzucaj  do  wrzątku po  kilka pierogów (tak  aby  luźno pływały) i  gotuj około 3 minut od czasu  wypłynięcia na wierzch.
Ugotowane pierogi  wyłów łyżka cedzakową, przepłucz zimną wodą i  ułóż na półmisku/tacy.
Pierogi  można lekko  pokropić oliwa dzięki  czemu  nie będą się sklejały.

Gotowe pierogi  można także zamrozić, jednak  trzeba przedtem nasmarować je oliwą. 






Przepis dodaje do  akcji Wigilia 2012 .

4 komentarze:

  1. Mmm, wyglądają przepysznie! Zdrowych, wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje serdecznie i wzajemnie! Zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt w rodzinnym gronie !!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne, wręcz idealne. Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wesołych, pogodnych Świąt w rodzinnej atmosferze życzę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!