24 grudnia 2012

Ryba po grecku.



Ryba po grecku znana jest jedynie w Polsce i nie ma nic wspólnego z Grecją. 
Jest za to pyszna i zawsze ląduje na naszym Świątecznym stole. 

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis, przygotowanie zajmie Wam około 40 minut.

Ryba smakuje najlepiej gdy trochę "postoi" także z powodzeniem możecie przygotować ją kilka dni wcześniej, szczelnie zamknąć i upchnąć gdzieś w lodówce.



Składniki : 

* 1 kg ryby np. mintaja, 
* 4 marchewki, 
* 2 pietruszki, 
* kawałek selera, 
* 3 cebule,
* 1 liść laurowy, 
* 2 ziarenka ziela angielskiego, 
* 4 ziarenka pieprzu czarnego, 
* oliwa do smażenia,
* 1/2 szklanki mąki, 
* 1/2 cytryny, 
* sól, pieprz,
* 1 łyżeczka cukru, 
* kilka łyżek koncentratu pomidorowego, 
* 1/2 szklanki wody,

Przygotowanie :

Warzywa (poza cebulą) obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Na dużej głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, podsmaż warzywa przez kilka minut, następnie posól, przykryj i duś na wolnym ogniu. 

Rybę umyj, osusz, pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, delikatnie posól i popierz, obtocz w mące. 
Przygotowaną rybę podsmaż na złoty kolor z obu stron, zdejmij z patelni.

Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż na oleju po rybie, dodaj do warzyw.

Wszystko wymieszaj, dodaj wodę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, cukier oraz koncentrat pomidorowy, duś na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż warzywa będą miękkie. 

Na półmisku lub w pojemniku, w którym ma być ryba układaj warstwę ryby na to warzywa aż do wyczerpania składników ( na wierzchu muszą być warzywa!).

Tak przygotowaną rybę wstaw do lodówki, można ją podawać na gorąco lub na zimno. 

Smacznego! 


Przepis dodaje do akcji Wigilia 2012

3 komentarze:

  1. Ryba po grecku musi być! Bardzo ładnie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Juz sie nie moge doczekac wieczoru!
    Pycha! :)


    Wesolych Swiat! :*

    http://chochlikikuchenne.blox.pl/2012/12/Wesolych-Swiat-Kochani.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!