Wigilijna kapustka z żurawiną !
Składniki : ( na 4-6 porcji)
* 0,5 kg kiszonej kapusty z marchewką,
* 200 g grzybów ( ja użyłam pieczarek),
* 3 łyżki masła,
* 5 łyżek oliwy z oliwek,
* 1/2 łyżeczki kminku,
* 1 średniej wielkości cebula,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 łyżka natki pietruszki,
* 1/2 łyżki mąki,
* 1/2 szklanki białego wina,
* 1/2 szklanki suszonej żurawiny,
* sól, pieprz
Przygotowanie :
Kapustę przepłukać wodą i trochę pokroić aby się nie ciągnęła.
W dużym ganku rozgrzać 2 łyżki masła i 3 łyżki oliwy, dodać posiekaną drobniutko cebulę i kminek, zeszklić.
Do cebuli dodać wino i kapustę, przyprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu przez około 45 minut często mieszając. Jeżeli kapusta zacznie przywierać dodać odrobinę wina.
W między czasie przygotować grzyby.
Grzyby umyć, oczyścić i pokroić na kawałki (wielkość zależna od upodobań).
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać posiekany drobniutko czosnek, zrumienić.
Dodać pokrojone grzyby, szczyptę soli i pieprzu, dusić na wolnym ogniu przez kilka minut.
Dodać 2-3 łyżki wody i pół łyżki mąki, dobrze wymieszać podsmażyć jeszcze chwilkę.
Do miękkiej już kapusty dodać pół szklanki żurawiny, pogotować kilka minut, następnie dołożyć gotowe grzyby i natkę pietruszki, wymieszać.
Gotowe !
Prezentuje się apetycznie. Muszę kiedyś sprawdzić, jak smakuje kapusta z dodatkiem żurawiny.
OdpowiedzUsuńJa rowniez zrobilam w tym roku z zurawina (przepis z Kwestii smaku) i musze przyznac, ze jest dosc slodkawa, ale i bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuńuwielbiam świąteczną kapustę:)
OdpowiedzUsuńa jakie masz być wino wytrawne i jakiej marki?
OdpowiedzUsuńWytrawne. Dobre.
Usuń