26 grudnia 2012

Ciasto z żurawiną.

Pyszne ciacho  z cierpką nutą żurawiny - idealne na zimowe wieczory! 


Składniki : 

* 2 szklanki  mąki, 
* 1,5 szklanki  cukru, 
* 2 szklanki  świeżej żurawiny, 
* 120 g  masła, 
* 2 jajka, 
* 0,5 szklanki mleka, 
* 2 łyżeczki proszku  do  pieczenia, 
* szczypta soli, 
* 1 opakowanie cukru  waniliowego, 
* 1 łyżeczka aromatu  z wanilii, 

Przygotowanie : 

W małej  misce wymieszać cukier i  cukier waniliowy. 
Przesianą mąkę, wymieszać z proszkiem do  pieczenia i  szczyptą soli. 
W dużej  misie utrzeć masło (powinno  być miękkie) z 1 szklanką mieszanki cukru i  aromatem waniliowym. Dodać jedno jajko i  dobrze ubić, następnie dodać kolejne. Stopniowo  dodawać na przemian mąkę i  mleko, zaczynając i  kończąc na mące. Dobrze wymieszać do  połączenia składników.
Żurawinę posiekać i  wymieszać z pozostałym cukrem.
Okrągłą formę o  średnicy  około 22 cm wyłożyć papierem do  pieczenia lub natłuścić i  wysypać mąką.
W tortownicy  wyłożyć połowę ciasta, na to przygotowane żurawiny  i  resztę masy.
Ciasto  wstawić do  nagrzanego  piekarnika i  piec około godziny  w temperaturze 180  stopni Celsjusza.
Wyjąć, odstawić do  ostygnięcia, udekorować cukrem pudrem.  






Przepis dodaje do  akcji  Wigilia 2012 .

3 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!