Żadnej mąki, żadnego smażenia a wszystko nadal jest pyszne :)
Klasyczne obsmażanie obtoczonej w mące wątróbki zastąpiłam pieczeniem. Dodatek bulionu sprawia, że mięso nie wysycha, jest soczyste i pyszne.
Składniki :
* 400 g wątróbki drobiowej.
* 2 średniej wielkości cebule, pokrojone w półplasterki,
* 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego,
* 1 liść laurowy,
* 1 ziele angielskie,
* 3 ziarna pieprzu,
Przygotowanie :
Wątróbkę umyj i oczyść.
W naczyniu żaroodpornym ułóż na dnie połowę cebuli, następnie dołóż wątróbkę i przykryj ją resztą cebuli. Dodaj bulion i przyprawy.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piecz około 30 minut przewracając co jakiś czas.
Przed podaniem przypraw do smaku solą.
Podawaj z pieczywem, kaszą, ziemniakami - tak jak lubisz.
Po zalaniu słonym bulionem wątróbka nie zrobi się twarda?
OdpowiedzUsuń