24 lutego 2015

Wątróbka drobiowa pieczona z cebulą. / Chicken livers baked with onion.

Dziś mam dla Was przepis na zdrowszą wersję wątróbki z cebulką. 
Żadnej mąki, żadnego smażenia a wszystko nadal jest  pyszne :)
Klasyczne obsmażanie obtoczonej  w mące wątróbki  zastąpiłam pieczeniem. Dodatek bulionu  sprawia, że mięso nie wysycha, jest  soczyste i pyszne. 




Składniki :

* 400 g  wątróbki  drobiowej. 
* 2 średniej  wielkości cebule, pokrojone w półplasterki, 
* 200 ml  bulionu  drobiowego lub warzywnego, 
* 1 liść laurowy, 
* 1 ziele angielskie, 
* 3 ziarna pieprzu, 




Przygotowanie : 

Wątróbkę umyj i oczyść.
W naczyniu  żaroodpornym ułóż na dnie połowę cebuli, następnie dołóż wątróbkę i przykryj ją resztą cebuli. Dodaj  bulion i  przyprawy.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piecz około 30 minut przewracając co jakiś czas.

Przed podaniem przypraw do smaku solą.


Podawaj z pieczywem, kaszą, ziemniakami - tak  jak  lubisz. 





1 komentarz:

  1. Po zalaniu słonym bulionem wątróbka nie zrobi się twarda?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!