Składniki : (około 15 sztuk)
* 350-400 g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego),
* 1 cebula,
* 2 ząbki czosnku,
* 25g tartej bułki,
* 1 puszka pokrojonych pomidorów,
* 1 jajko,
* 2 łyżeczki przyprawy do potraw włoskich,
* 2 łyżeczki bazylii,
* 2 łyżeczki natki pietruszki,
* 2 łyżki oliwy,
* sól, pieprz
Przygotowanie :
W dużej misce na gładką masę wymieszać mięso, jajko, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, po 1 łyżeczce przypraw i bułkę tartą (bułkę dodawać stopniowo, gdyż może nie być potrzeby użycia całej).
Formować kulki wielkości piłki do golfa - zwilżenie rąk ułatwia sprawę.
Na dużej patelni rozgrzać dobrze oliwę, obsmażyć pulpety za każdej strony na rumiany kolor.
W między czasie wyjąć pomidory z puszki i wraz z sosem wlać do miski, dodać około 1/3 szklanki wody, pozostałe przyprawy i dobrze wymieszać (zamiast tego można użyć gotowego sosu do spaghetti z kawałkami warzyw).
Około 1/3 sosu wlać do naczynia żaroodpornego, dodać podsmażone pulpety i zalać resztą sosu.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec pod przykryciem około 15 minut.
Po tym czasie odkryć i zapiekać kolejne 15 minut.
Gotowe danie można posypać startym serem lub ziołami (np. natką pietruszki lub bazylią).
Podawać z makaronem.
Przepis dołączam do akcji Pomidorowe inspiracje a także Kuchnia bardzo Włoska 2012
To, że nie komentuję, nie oznacza, że nie podwędzam czasem przepisów od Ciebie, kochana ;-P
OdpowiedzUsuńCiesze się bardzo jeżeli z nich korzystasz :)
OdpowiedzUsuńWow!!! Aż ślinka cieknie!!!!
OdpowiedzUsuń