6 sierpnia 2012

Aromatyczne pulpety we włoskim stylu.

Pyszne pulpety w baaaaardzo pomidorowym sosie. 

Składniki :                                                                 (około 15 sztuk)

* 350-400 g  mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego), 
* 1 cebula, 
* 2 ząbki  czosnku, 
* 25g tartej  bułki, 
* 1 puszka pokrojonych  pomidorów, 
* 1 jajko, 
* 2 łyżeczki  przyprawy  do  potraw włoskich, 
* 2 łyżeczki bazylii, 
* 2 łyżeczki natki pietruszki,
* 2 łyżki  oliwy, 
* sól, pieprz

Przygotowanie :

W dużej misce na gładką masę wymieszać mięso, jajko, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, po 1 łyżeczce  przypraw i  bułkę tartą (bułkę dodawać stopniowo, gdyż może nie być potrzeby  użycia całej). 

Formować kulki  wielkości piłki  do  golfa -  zwilżenie rąk  ułatwia sprawę.
Na dużej  patelni rozgrzać dobrze oliwę, obsmażyć pulpety  za każdej  strony  na rumiany  kolor.
W między  czasie wyjąć pomidory  z puszki i  wraz z sosem wlać do miski, dodać około 1/3 szklanki  wody, pozostałe przyprawy  i  dobrze wymieszać
 (zamiast tego można użyć gotowego sosu do spaghetti  z kawałkami warzyw).
Około 1/3 sosu  wlać do  naczynia żaroodpornego, dodać podsmażone pulpety i  zalać resztą sosu.
Wstawić do  nagrzanego  do  200 stopni piekarnika i piec pod przykryciem około 15 minut.
Po  tym czasie odkryć i  zapiekać kolejne 15 minut.
Gotowe danie można posypać startym serem lub ziołami (np. natką pietruszki  lub bazylią).
Podawać z makaronem. 







Przepis dołączam do akcji Pomidorowe inspiracje a także Kuchnia bardzo Włoska 2012 

Pomidorowe inspiracje
Kuchnia Bardzo Włoska 2012

3 komentarze:

  1. To, że nie komentuję, nie oznacza, że nie podwędzam czasem przepisów od Ciebie, kochana ;-P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciesze się bardzo jeżeli z nich korzystasz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow!!! Aż ślinka cieknie!!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!