Składniki : (10 sztuk)
* 2 kubki mąki,
* 1/4 kubka cukru,
* 1 łyżka proszku do pieczenia,
* 1/2 kubka mleka,
* 1/4 kubka oliwy,
* 1 duże jajko,
* starta skórka z jednej cytryny,
* 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego,
Przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
W drugiej misce wymieszać mleko,skórkę z cytryny, ekstrakt, oliwę i jajko.
Wszystkie składniki połączyć.
Masę nakładać do foremek/ papierków do 3/4 wysokości.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec 25 minut.
Muffinki można polukrować...
Składniki na lukier :
* 5 łyżeczek cukru pudru,
* 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
* 2 łyżeczki wody,
Przygotowanie :
Wszystkie składniki wymieszać razem.
Lukrem polać muffinki i odstawić do wystygnięcia.
Przepis dodaje do akcji Muffinkowo 2012
no wyrosły zarąbiście
OdpowiedzUsuńPani Beato ciasto m być gęste takie, że można łyżką nakładać ;)
OdpowiedzUsuń