* 2 filety z ulubionej ryby (około 100-150g na osobę)
* 1 jajko,
* 1/3 szklanki piwa,
* 1/3 szklanki mąki,
* sól, pieprz,
* koperek (opcjonalnie),
* olej do smażenia,
Składniki na frytki:
* 5 dużych ziemniaków,
* 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
* 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
* 2 łyżki oliwy,
Przygotowanie ryby :
Filety umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, oprószyć solą i pieprzem, posiekanym koperkiem.
Jajko dobrze roztrzepać, dodać piwo, sól, pieprz, dobrze wymieszać.
Stopniowo dodawać mąkę do czasu aż ciasto będzie dość gęste ( tak aby nie spływało z ryby).
Rybę obtoczyć w panierce, smażyć w głębokim oleju na złoty kolor około 5-7 minut z każdej strony.
Przygotowanie frytek :
Ziemniaki obrać, pokroić na dość grube paski, umyć zostawić do obcieknięcia.
Ziemniaki przesypać do brytfanki do pieczenia wymieszać z dwoma łyżkami oliwy, posypać przyprawami.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec około 30 minut od czasu do czasu mieszając.
* 1/3 szklanki piwa,
* 1/3 szklanki mąki,
* sól, pieprz,
* koperek (opcjonalnie),
* olej do smażenia,
Składniki na frytki:
* 5 dużych ziemniaków,
* 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
* 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
* 2 łyżki oliwy,
Przygotowanie ryby :
Filety umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, oprószyć solą i pieprzem, posiekanym koperkiem.
Jajko dobrze roztrzepać, dodać piwo, sól, pieprz, dobrze wymieszać.
Stopniowo dodawać mąkę do czasu aż ciasto będzie dość gęste ( tak aby nie spływało z ryby).
Rybę obtoczyć w panierce, smażyć w głębokim oleju na złoty kolor około 5-7 minut z każdej strony.
Przygotowanie frytek :
Ziemniaki obrać, pokroić na dość grube paski, umyć zostawić do obcieknięcia.
Ziemniaki przesypać do brytfanki do pieczenia wymieszać z dwoma łyżkami oliwy, posypać przyprawami.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec około 30 minut od czasu do czasu mieszając.
Kocham takie obiadki :)) a zdjęcie dania kuszące!
OdpowiedzUsuń