Składniki : (2 porcje)
* 200 g piersi z indyka,
* 150 g makaronu (np. penne),
* 1 cebula,
* 2 ząbki czosnku,
* 100 g pomidorków koktajlowych,
* 3 łyżki śmietany,
* 2 łyżki pesto z suszonych pomidorów,
* 1 łyżka świeżych liści bazylii,
* 1 kostka rosołowa,
* 1 łyżka oliwy,
* 1 łyżeczka suszonej bazylii,
* sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg zaleceń z opakowania, odcedzić i przelać zimną wodą.
W między czasie pierś indyczą obgotować wraz z kostką rosołową, przestudzić i pokroić na kawałki.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek i cebulę. Dodać kawałki indyka, zrumienić.
Pomidorki umyć przekroić na pół i dodać na patelnie, przyprawić szczyptą soli, pieprzu i suszonej bazylii, smażyć około 2-3 minut często mieszając.
W szklance wymieszać pesto, śmietanę i posiekane liście bazylii.
Sos wlać na patelnie, dobrze zamieszać, zagotować.
Dodać makaron, wymieszać.
Podawać zaraz po przygotowaniu.
Przepis dodaje do akcji Pomidorowe inspiracje
Makaron jak marzenie i to z indykiem i pomidorkami:)pomidory suszone już mam bo akurat na nie promocja w Lidlu.Podejrzewam że to będzie mój jutrzejszy obiad.
OdpowiedzUsuń