Trochę inne spaghetti :)
Składniki: (2 porcje)
* 150 g makaronu do spaghetti (można zastąpić innym),
* 150 g tuńczyka z puszki ( ja użyłam w wodzie),
* 100 g pomidorów,
* 1 cebula,
* 2-3 ząbki czosnku,
* 2 łyżki oliwy,
* 1 łyżka natki pietruszki,
* 1 łyżka kwaśnej śmietany,
* garstka sera żółtego (opcjonalnie),
* sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg zaleceń z opakowania, odcedzić i przelać zimną wodą.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę (jeżeli używasz tuńczyka w oleju dodaj olej z puszki zamiast 1 łyżki oliwy), dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki, podsmażyć.
Do cebuli i czosnku dodać tuńczyka i dusić około 10 minut na wolnym ogniu.
Po tym czasie dorzucić pomidory (mogą być z puszki) i natkę pietruszki, gotować przez około 5 minut.
Na koniec dołożyć śmietanę, posolić i popieprzyć do smaku.
Wierzch posypać serem żółtym - nie jest to konieczne.
Podawać zaraz po przygotowaniu.
Przepis dołączam do akcji Pomidorowe inspiracje oraz Kuchnia bardzo Włoska 2012
trochę inne, ale przepyszne na bank!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
O! To jest to! Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuń