7 sierpnia 2012

Kurczak jest tu królem.

Pyszne danie dla wielbicieli kurczaka i pieczarek.

Składniki :                                                            (1 porcja)

* 150 g  piersi  z kurczaka (1 duża), 
* 100 g  pieczarek, 
* 1 łyżka masła, 
* 1 łyżka mąki, 
* 1/3 szklanki  rosołu, 
* 4 łyżki śmietany, 
* 1 żółtko, 
* 1 łyżka posiekanej  cebuli, 
* 1 łyżka soku  z cytryny, 
* 1/2 czerwonej  papryki,

Przygotowanie :

Pierś z kurczaka lekko obgotować, następnie podzielić na kawałki wielkości około 1cm na 1cm.
Pieczarki obrać i  pokroić w nieduże kawałki. 

Na dużej  patelni rozgrzać masło, dodać pieczarki i  podsmażyć przez około 3 minuty. Wymieszać z mąką, szczyptą soli i pieprzu. 
Zdjąć z ognia i stopniowo  dodać rosół i  śmietanę cały  czas mieszając.
Postawić na mały  ogień i  mieszać do  czasu  aż sos zgęstnieje.
Ponownie zdjąć z ognia, dodać żółtko  jajka,  cebulę, sok z cytryny i  kurczaka.
Gotować bez przykrycia na wolnym ogniu od czasu  do  czasu  mieszając około 5 minut. 

Dodać pokrojoną w paski  paprykę i  gotować kolejne 5 minut.

Podawać zaraz po przygotowaniu  z makaronem lub ryżem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!