12 sierpnia 2012

Ciasto pomarańczowe.

Przepisów na ciasto pomarańczowe jest  wiele... Są takie do  których  oddajemy całe pomarańcze, sok pomarańczowy, migdały a nawet rozmaryn. Moim faworytem jest  najprostsze i najszybsze... 

Oto przepis na ciasto pomarańczowe w mniej  niż godzinę :)


Składniki :

* 150 g  mąki, 
* 100 g  masła, 
* 100 g cukru, 
* 2 jajka, 
* 1 łyżeczka proszku  do pieczenia (taka kopiasta), 
* starta skórka z jednej pomarańczy, 

* Jeżeli  lubicie słodkie wypieki radze dodać trochę więcej  cukru. 

Przygotowanie : 

Masło rozpuścić w garnuszku, ostudzić.
Cukier, jajka i  skórkę z pomarańczy  ucierać mikserem około 5 minut.
Dodać masło, zmiksować około 2 minut.
Mąkę przesiać z proszkiem do  pieczenia, dodać do  masy i dokładnie wymieszać.
Tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem (dno) i posmarować masłem (boki).
Wylać ciasto i  rozprowadzić równomiernie.
Wstawić do  nagrzanego  do  180  stopni piekarnika i pic około 35 minut.

Ciasto  można udekorować lukrem z soku pomarańczy i  cukru pudru. 






4 komentarze:

  1. Wygląda cudownie. :) Jestem pewna, że smakuje równie dobrze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż za pyszności. Uwielbiam pomarańcza, więc to ciasto również musi być pyszen ! Zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie poste rozwiązanie najlepsze- zawsze można dodać jakąś konfiturę czy lukier właśnie :). Jak dorwę jakąś organiczną pomarańczę na pewno wprowadzę przepis w życie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja lukru nie zrobiłam, bo nie miałam cukru pudru, ale i tak jest smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!