26 kwietnia 2014

Ciasto migdałowe z mango. / Almond sponge cake with mango.

Pamiętacie ciasto  kokosowe z mango ( tutaj ) na które przepis wygrzebałam w GoodFood ?
Dziś podobne... zmienione na mój smak :) - podobno lepsze zachęcam więc Was do  upieczenia tego pysznego, wilgotnego i bardzo prostego ciacha  ;) 


Remember the coconut cake with mango ( here ) which recipe I found in GoodFood? 

Today something similar ... changed to my taste :) - supposedly better so I encourage you to bake this delicious, moist, and very simple cake;)



Składniki : 


* 1 puszka ( 425g ) mango w syropie, odcedzone i pokrojone na 3cm kawałki, 

* 200 g miękkiego masła, 
* 225 g drobnego brązowego cukru, 
* 4 duże jajka, 
* 200 g  mąki samo rosnącej ( lub 200 g  zwykłej pszennej i 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia ), 
* 50 g  mielonych migdałów, 
* 3-4 łyżki płatków migdałowych do posypania, 
* 140 g  greckiego jogurtu,  

Ingrediens : 

* 1 can ( 425g ) mangoes in syrup, drained and cut into 3cm pieces, 

* 200 g butter, softened, 
* 225 g golden caster sugar, 
* 4 large eggs, 
* 200 g self rising flour (or 200 g regular flour and 2.5 tsp baking powder), 
 * 50 g ground almonds,
* 3-4 tbsp almond flakes for sprinkling,
* 140 g Greek-style yogurt, 



Przygotowanie :


Masło i cukier utrzyj  na gładką masę, pojedynczo dodawaj  jajka miksując po każdym.
Za pomocą szpatułki zmieszaj z mąką i mielonymi migdałami a następnie z jogurtem.
Blaszkę 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Do formy wlej 1/3 masy, następnie ułóż kawałki mango i  zalej  resztą masy, wygładź.
Wierzch posyp płatkami migdałów.
Wstaw do  nagrzanego do 180 stopni ( 160 z termoobiegiem ) piekarnika i piecz 30  minut, do  czasu  aż ciasto  będzie złociste i  wbita wykałaczka wychodzi czysta.
Ostudź 10  minut i jedz.
Ciasto świetnie smakuje lekko ciepłe :) a na drugi dzień... prawdopodobnie też jest  dobre ( u  mnie nie doczekało :P ).

Preparation : 


Whisk butter and sugar until smooth and creamy, add eggs, one at a time, beating well after each addition.
Using a spatula stir with flour and ground almonds then with yogurt.
Baking  tray 20x30 cm line with baking  paper. 

Scrape 1/3 the mixture into your tin, place mangoes pieces, add the rest of mixture and smooth over the surface then sprinke with almonds flakes.
Heat oven to 180C ( 160C fan ) and bake cake for 30 minutes until golden and a skewer inserted into the center of the cake comes out clean.
Cool for 10 minutes and eat.
Cake is delicious warm and on secound day... propably as well ( my cake gone so I'm not sure :P ). 




1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!