23 kwietnia 2014

Wegańskie placuszki z cukinii i marchwi.

Ci  z Was, którzy obserwują moje poczynania na Instagramie wiedzą, że ( w przeciwieństwie do Połówka ) staram się jeść jak najmniej mięsa.
To jeden z tych przepisów do którego nie potrzeba prawie nic a smakuje pysznie.
Placki są miękkie w środku i lekko  chrupiące z wierzchu - PYCHA !! :)
 





Składniki :

* 1 mała cukinia, 

* 1 marchewka, 
* 2 łyżki natki pietruszki, 
* 3 - 4 łyżki mąki pełnoziarnista ( możesz użyć zwykłej ), 
* sól, pieprz, 
* oliwa do smażenia ( ja swoje usmażyłam na patelni grillowej bez tłuszczu ), 



Przygotowanie : 


Cukinie umyj i zetrzyj na na tarce o dużych oczkach - jeśli chcesz możesz ją także obrać ze skory. 
Marchewki obierz, zetrzyj do cukinii, dodaj natkę pietruszki, szczyptę soli i pierzu.
Odstaw na 15 minut.
Po tym czasie dodaj  make tak aby ciasto było dość zwarte.
R
ękoma formuj płaskie kotleciki i układaj na rozgrzanej patelni ( z olejem lub bez ), smaż po 4 minuty z każdej strony.
Podawaj z sosem np. czosnkowym. 

Smacznego ! 

1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!