24 kwietnia 2014

Makaron z mięsem mielonym. / Pasta with mince meat.


Szybkie danie z makaronem i mięsem mielonym, które przygotujesz w 15 minut.
Gotowe możesz posypać tartym serem i wstawić na chwilę do piekarnika i masz zapiekankę :D

 

Quick meal with pasta and minced meat in just 15 minutes. 

When it's ready you can sprinkle with grated cheese and place in the oven for a while and you have a pasta bake :D


Składniki : 


* 130 g ulubionego makaronu ( u  mnie penne ), 

* 1 łyżka oliwy,
* 1 cebula, potrojona w dużą kostkę, 
* 4 duże pieczarki, pokrojone w plasterki, 
* 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki,
* pół szklanki mrożonego groszku,
* 250 g mięsa mielonego,
* sól, pieprz,
* 100 ml mleka,
* 25 g mąki,
* 30 g tartego parmezanu,
* 2 łyżki natki pietruszki posiekanej,
* tarty ser żółty ( do posypania ), 

Ingredients: 

* 130g of your favorite pasta ( I've used penne), 
* 1 tbsp olive oil,
* 1 onion, cut into large cubes, 
* 4 large mushrooms, sliced​​, 
* 2 celery sticks, sliced​​, 
* half cup of frozen peas, 
* 250 g minced meat, 
* salt, pepper, 
* 100 ml milk, 
* 25 g flour, 
* 30 g grated Parmesan cheese, 
* 2 tbsp chopped parsley, 
* grated cheese (for sprinkling)



Przygotowanie : 

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. 

W między czasie na patelni rozgrzej  łyżkę oliwy, podsmaż lekko cebulę, dodaj pieczarki i seler naciowy i  smaż około 3 minut, dodaj  groszek i  smaż kolejne 5 minut. Odłóż warzywa na bok.
Na tej  samej patelni podsmaż mięso do czasu aż nie będzie surowe ( około 5  minut ), przpraw do smaku solą i pieprzem.  

W szklance zmieszaj mleko, mąkę, tarty parmezan i natkę pietruszki, dodaj szczyptę soli i pieprzu.
Do mięsa dodaj warzywa i odcedzony makaron, wymieszaj.
Zalej sosem ( w razie gdyby był za gęsty dodaj trochę gorącej wody), dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Podawaj od razu lub przełóż do  naczynia żaroodpornego, posyp wierzch serem i zapiekaj w 180 stopniach do czasu aż ser się ładnie roztopi. 


Smacznego ! 



Preparation: 

Cook pasta al dente in salted water. 
In the meantime heat tablespoon of olive oil in a pan, lightly fry the onion add the mushrooms and celery and cook for about 3 minutes, add the peas and cook another 5 minutes. Set vegetables aside. 
On the same pan fry the meat until is done (about 5 minutes),season to taste with salt and pepper. 
In cup mix milk, flour, grated parmesan and parsley, add pinch of salt and pepper. 
Mix vegetables with meat and drained pasta. 
Pour sauce (in case it's too thick add a little hot water), stir well and bring to the boil. 
Serve immediately or place them into a casserole dish, sprinkle with cheese and bake at 180 degrees until cheese is nicely melted. 


Enjoy it!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!