26 lutego 2014

Ciasto kokosowe z mango. / Coconut & mango sponge.

Przepis na to  wyjątkowo pyszne ciasto  znalazłam w najnowszym magazynie Good Food. Od razu przypadło mi do gustu ze względu na mango, które uwielbiam!
Ciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu :)
W oryginalnym przepisie mango należało zmieszać z ciastem, ja postanowiłam je ułożyć aby kawałki były równomiernie rozłożone :) 


Recipe for this very delicious cake I found in latest Good Food magazine. I liked this strait away because I love mango ! 
Cake is quick and easy to prepare :) 

In original recipe mango needs to be mixed with mixture I decided to lay them pice by  pice. 




Składniki : 

* 1 puszka ( 425g ) mango w syropie, odcedzone i pokrojone na 3cm kawałki, 
* 200 g miękkiego masła, 
* 225 g drobnego brązowego cukru, 
* 4 duże jajka, 
* 200 g  mąki samo rosnącej ( lub 200 g  zwykłej pszennej i 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia ), 
* 50 g  wiórków kokosowych, dodatkowo 3 łyżki do posypania, 
* 140 g  greckiego jogurtu kokosowego, ( ja nie mogłam takiego  znaleźć więc dodałam zwykły  grecki  jogurt i  25g wiórków kokosowych extra ), 

Ingrediens : 

* 1 can ( 425g ) mangoes in syrup, drained and cut into 3cm pieces, 

* 200 g butter, softened, 
* 225 g golden caster sugar, 
* 4 large eggs, 
* 200 g self rising flour (or 200 g regular flour and 2.5 tsp baking powder),
* 50 g desiccated coconut, plus 3 tbsp for sprinkling, 
* 140 g Greek-style coconut yogurt, ( I couldn't find so I used standard Greek-style yogurt and extra 25 g desiccated coconut ), 



Przygotowanie :

Masło i cukier utrzyj  na gładką masę, pojedynczo dodawaj  jajka miksując po każdym.
Za pomocą szpatułki zmieszaj z mąką i wiórkami  kokosowymi a następnie z jogurtem.
Blaszkę 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Do formy wlej 1/3 masy, następnie ułóż kawałki mango i  zalej  resztą masy, wygładź.
Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
Wstaw do  nagrzanego do 180 stopni ( 160 z termoobiegiem ) piekarnika i piecz 30  minut, do  czasu  aż ciasto  będzie złociste i  wbita wykałaczka wychodzi czysta.
Ostudź 10  minut i jedz.
Ciasto świetnie smakuje lekko ciepłe :) a na drugi dzień... prawdopodobnie też jest  dobre ( u  mnie nie doczekało :P ).

Preparation : 


Whisk butter and sugar until smooth and creamy, add eggs, one at a time, beating well after each addition.
Using a spatula stir with flour and coconut then with yogurt.
Baking  tray 20x30 cm line with baking  paper. 

Scrape 1/3 the mixture into your tin, place mangoes pieces, add the rest of mixture and smooth over the surface then sprinke with a little coconut.
Heat oven to 180C ( 160C fan ) and bake cake for 30 minutes until golden and a skewer inserted into the center of the cake comes out clean.
Cool for 10 minutes and eat.
Cake is delicious warm and on secound day... propably as well ( my cake gone so I'm not  sure :P ). 




1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!