12 lutego 2014

Burrito!


Ostatnio  podzieliłam się z Wami przepisem na guacamole idealne, dziś jeden ze sposobów na jego wykorzystanie :) - BURRITO !!
Burrito - mięsny  farsz ( często  z ryżem ) zawijany w pszennej  tortilli :)
Samo przygotowanie nie zabiera dużo czasu  a wszystko  jest  pyszne ! 
Idealnym dodatkiem będzie guacamole i jogurt  naturalny z tabasco ;) 


Mięso, którego  nie wykorzystacie możecie przerobić na ekspresowe chili con carne i  jutro  pokaże Wam jak  to zrobić :D


Składniki :  (na około 8 porcji)

* 2 łyżki  oliwy, 
* 1 duża cebula, posiekana w kostkę, 
* 2 ząbki czosnku, posiekane,
* 1 papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki, 
* 400g mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowego, ale wołowina i mieszane też jest ok ), 
* 2 kolorowe papryki, pokrojoną w dużą kostkę, 
* puszka ( 400g ) krojonych pomidorów, 
* puszka ( 400g ) czerwonej fasoli, odsączonej, 
* 2 łyżeczki  słodkiej papryki, 
* szczypta kminku, 
* 3 łyżeczki  suszonego  oregano, 
* pieprz, 
* płatki  chili ( ilość w zależności od Twoich upodobań ), 
* 150 g jogurtu  naturalnego, 
* 1/2 łyżeczki  tabasco  lub czegoś podobnego, 
* 8 placków tortilli ( u  mnie pełnoziarniste ), 

* gaucamole - przepis znajdziecie tutaj :) 





Przygotowanie :

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj  posiekaną cebulę i  podsmaż do  czasu  aż zmięknie.
Dodaj  czosnek, mięso i smaż przez około 10  minut.
Następnie na patelnie dodaj pokrojone papryki i przyprawy, smaż przez 5 minut.  

Wlej pomidory, dokładnie zmieszaj i chwilę pogotuj na wolnym ogniu. 
Dodaj fasolę, zmieszaj i  dopraw do  smaku. 

Jogurt naturalny  zmieszaj  w miseczce z tabasco. 

Tortille zagrzej na patelni lub w mikrofalówce. 

Na każdą tortillę nałóż kopiastą łyżkę jogurtu naturalnego, 3-4 łyżki farszu  z mięsa i  łyżkę guacamole.
Wierzch i dół zawiń do środka a następnie zroluj  lub złóż na pół. 


Smacznego ! 







4 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!