7 lutego 2014

Kurczak tikka masala.


Jakiś czas temu odkryłam, że na prawdę lujbie indyjskie jedzenie. Jest  pełne smaków i  aromatów i całkiem proste do przygotowania. 
Dziś dzielę się z Wami przepisem na łatwe curry  tikka masala z kurczakiem. Przepis pochodzi z książki  Jamie'go Olivera " Każdy może gotować".

Na prawdę polecam ! 



Składniki :                                                                                    ( 4-6 porcji )


* 4 piersi z kurczaka, pokrojone w 2cm paski, 
* 2 średnie cebule, pokrojone w półplasterki, 

* 1 papryczka chili, posiekana w cienkie plasterki, 
* kawałek  imbiru  wielkości  kciuka, obrany i pokrojony  w cienkie plasterki, 
* mały pęczek  kolendry, posiekane, kilka listków zostawionych do dekoracji, 
* 2 łyżki oleju  arachidowego, 
* łyżka masła, 
* 140 g  pasty tikka masala, 
* sól, pieprz, 
* 400 g  pomidorów w puszce, 
* 400 ml mleka kokosowego, 
* 6 łyżek  jogurtu naturalnego, 
* garść płatków migdałowych, do dekoracji, 
* 1 cytryna, 



Przygotowanie :



Na patelni z wysokim brzegiem rozgrzej dwie łyżki oliwy i  łyżkę masła, dodaj cebulę, chili, imbir i łodyżki kolendry. Smaż 10 minut, dodaj  pastę tikka masala, zmieszaj  dokładnie a następnie dodaj kurczaka, dopraw solą i pieprzem.
Dodaj pomidory z puszki i mleko koksowe a także 400 ml  wody ( ja dałam 250 ), zamieszaj i  gotuj 20  minut pod przykryciem. W razie potrzeby dolej odrobinę wody, dopraw do  smaku solą i pieprzem


Podawaj z jogurtem naturalnym, płatkami  migdałowymi i kawałkiem cytryny



3 komentarze:

  1. Jakiej pasty Tikka Masala najlepiej uzyć ? Prosiłbym odp. na maila :) Z góry bardzo dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mam Twojego maila wiec pisze tutaj.

    Ja uzywam tej ktora poleca Jamie - firmy Patak's ;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!