Jakiś czas temu odkryłam, że na prawdę lujbie indyjskie jedzenie. Jest pełne smaków i aromatów i całkiem proste do przygotowania.
Dziś dzielę się z Wami przepisem na łatwe curry tikka masala z kurczakiem. Przepis pochodzi z książki Jamie'go Olivera " Każdy może gotować".
Na prawdę polecam !
Dziś dzielę się z Wami przepisem na łatwe curry tikka masala z kurczakiem. Przepis pochodzi z książki Jamie'go Olivera " Każdy może gotować".
Na prawdę polecam !
Składniki : ( 4-6 porcji )
* 4 piersi z kurczaka, pokrojone w 2cm paski,
* 2 średnie cebule, pokrojone w półplasterki,
* 1 papryczka chili, posiekana w cienkie plasterki,
* kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany i pokrojony w cienkie plasterki,
* mały pęczek kolendry, posiekane, kilka listków zostawionych do dekoracji,
* 2 łyżki oleju arachidowego,
* łyżka masła,
* 140 g pasty tikka masala,
* sól, pieprz,
* 400 g pomidorów w puszce,
* 400 ml mleka kokosowego,
* 6 łyżek jogurtu naturalnego,
* garść płatków migdałowych, do dekoracji,
* 1 cytryna,
Przygotowanie :
Na patelni z wysokim brzegiem rozgrzej dwie łyżki oliwy i łyżkę masła, dodaj cebulę, chili, imbir i łodyżki kolendry. Smaż 10 minut, dodaj pastę tikka masala, zmieszaj dokładnie a następnie dodaj kurczaka, dopraw solą i pieprzem.
Dodaj pomidory z puszki i mleko koksowe a także 400 ml wody ( ja dałam 250 ), zamieszaj i gotuj 20 minut pod przykryciem. W razie potrzeby dolej odrobinę wody, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj z jogurtem naturalnym, płatkami migdałowymi i kawałkiem cytryny.
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńJakiej pasty Tikka Masala najlepiej uzyć ? Prosiłbym odp. na maila :) Z góry bardzo dziękuje :)
OdpowiedzUsuńNie mam Twojego maila wiec pisze tutaj.
OdpowiedzUsuńJa uzywam tej ktora poleca Jamie - firmy Patak's ;)
pozdrawiam