22 lutego 2014

Quesadillas.

Bardzo  lubię meksykańską kuchnie, z resztą M. też lubi :) i  wygląda na to, że moja siostra też bo się zajadała :D
W każdym bądź razie kilka dni temu  na naszym stole pojawiły  się quesadillas i  były takie pyszne...
A to przepis - jak zawsze u  mnie prosty :) 


I really like Mexican kitchen, men also likes :) and it seems that my sister too because she ate everything :D 
Anyway, a few days ago at our table appeared quesadillas and they were so delicious ... 

And this is recipe - as always on my  blog is simple :)



Składniki:

* 500 g wołowego mięsa mielonego, 

* 2 łyżki oleju, 
* 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
* 2 dymki, drobno posiekane,
* 1 czerwona papryka, pokrojona w małą kostkę,
1 żółta papryka, pokrojona w małą kostkę,
* 1/2 zielonej papryki pokrojonej w małą kostkę,
* 100 g chorizo, pokrojone w małą kostkę,
* duża szczypta płatków chili,
* sól,pieprz,
* 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
* 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
* 1 łyżeczka suszonego oregano,
* 2 kulki (150 g) mozzarelli, starte na tarce o grubych oczkach,
* 6 tortilli, 

Ingredients: 

* 500 g minced beef, 
* 2 tbsp of oil, 
* 2 cloves garlic, finely chopped,
* 2 spring onions, finely chopped,
* 1 red bell pepper, cut into small cubes, 
* 1 yellow pepper, cut into small cubes, 
* 1/2 green pepper, cut into small cubes, 
* 100 g chorizo​​, cut into small cubes, 
* large pinch of chili flakes, 
* salt, pepper, 
* 3 tbsp chopped parsley, 
* 4 tbsp of tomato paste, 
* 1 tsp dried oregano 
* 2 balls (150 g) mozzarella cheese, grated, 
* 6 tortillas,



Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj posiekany czosnek, cebule i papryki, podsmaż przez około 5 minut do czasu aż zmiękną. 

Dodaj mięso i chorizo i smaż przez około 10 minut. Dodaj płatki chili i natkę pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem. 
Odstaw do przestygnięcia.W szklance zmieszaj koncentrat pomidorowy z suszonym oregano i z dwiema łyżkami wody.
3 tortille posmaruj sosem pomidorowym, następnie ułóż na nich mięso, ser, przykryj drugą tortillą i lekko dociśnij. 
Na patelni rozgrzej pozostałą łyżkę oleju, podsmażaj tortille 2-3 minuty, następnie przewróć na drugą stronę (możesz użyć do tego talerza) i smaż kolejne 2 minuty.

Pokrój na ćwiartki i podawaj. 

Preparation: 

Heat a tbsp oil on a large frying pan, add chopped garlic, onions and peppers, sauté for about 5 minutes until softened. 
Add meat and chorizo ​​and cook about 10 minutes. Sprinkle with chili flakes and parsley, and season to taste with salt and pepper. 
Leave to cool slightly. In cup mix tomato paste with dried oregano and two tbsp water. 
3 tortillas spread evenly with tomato sauce, meat and cheese. Top each with another tortilla and lightly press down . 
Heat remaining tbsp of oil on fring pan, fry the tortillas for 2-3 minutes, then flip to the other side (you can use dish  to  amke this easier) and cook another 2 minutes. 

Cut into quarters and serve.



3 komentarze:

  1. Lubię quesadille w wersji wege ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe oryginalne danie. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne! I łatwe Az ciężko uwierzyć że nawet ja dałam radę.zrobic tak pyszne danie!
    Dzięki Tobie jeszcze po lubię gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!