Jest świetny w smaku i przygotowaniu -robi się praktycznie sam :) no i zmywania mało a ja nie cierpię zmywać :/ ( niestety w obecnym mieszkaniu nie mam miejsca na zmywarkę ).
Tak więc... składników mało, prosty i smaczny !
Today I have for you a recipe for one pot stew with potatoes.
It's great in taste and preparation - stew is almost cooks itself :) and ont much to clean after, I hate dishwashing :/ (unfortunately in the current apartment I don't have room for a dishwasher).
So ... few ingredients, simple and tasty!
Składniki : ( 4 porcje )
* 750 g łopatki wieprzowej,
* 2 łyżki oleju,
* 2 łyżeczki słodkiej papryki,
* 1/2 łyżeczki pikantnej papryki,
* 2 ząbki czosnku, drobno posiekany,
* 2 łyżki natki pietruszki,
* 1 kostka rosołowa, ( ja użyłam dwóch domowej roboty ),
* 1 liść laurowy,
* 2 ziela angielskie,
* 4 ziarenka pieprzu,
* 1 duża cebula, pokrojona w półplasterki,
* 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone na 4,
* sól, pieprz,
Ingredients: (4 servings)
* 750 g pork shoulder,
* 2 tbsp of oil,
* 2 tsp sweet paprika,
* 1/2 tsp hot paprika,
* 2 cloves garlic, finely chopped,
* 2 tbsp fresh parsley,
* 1 stock cube, (I've used two homemade),
* 1 bay leaf,
* 2 allspice,
* 4 peppercorns,
* 1 large onion, cut into half-slices,
* 4 large potatoes, peeled and cut into 4,
* salt, pepper,
Przygotowanie :
Mięso z łopatki pokrój w dużą kostkę ( 2 cm ).
W misce zmieszaj olej, słodką i ostrą paprykę, czosnek i natkę pietruszki, dokładnie obtocz w tym mięso i odstaw do lodówki na minimum godzinę ( najlepiej na noc ).
Rozgrzej dużą patelnie i podsmaż mięso.
W między czasie w garnku zagotuj szklankę wody z kostką rosołową, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem.
Gdy mięso będzie złociste przełóż je do garnka i duś na wolnym ogniu.
Na patelnię wrzuć pokrojoną cebulę i podsmaż chwilę, dodaj trochę wody i przelej wszystko do garnka.
Przykryj i duś na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż mięso zacznie robić się miękkie ( mniej więcej godzinkę ).
Ziemniaki dodaj do mięsa, gotuj na wolnym ogniu do czasu aż będą miękkie ( około 15 minut ).
Dopraw do smaku solą i pieprzem, podawaj z ulubioną surówką :D
Preparation:
Meat from the shoulder cut into large cubes (2 cm).
In a bowl mix oil, sweet and hot peppers, garlic and parsley, carefully dredge meat and leave in the fridge for at least an hour (preferably overnight).
Heat a large frying pan and fry the meat.
Meanwhile in a saucepan boil a cup of water with a stock cube, bay leaf, allspice and pepper.
When the meat is golden transfer to the pot and simmer gently.
In a frying pan toss chopped onion and fry a while, add some water and pour everything into the pot.
Cover and simmer gently stir from time to time until meat starts to make a soft (about an hour).
Add potatoes to meat, simmer until they are soft (about 15 minutes).
Season to taste with salt and pepper and serve with your favorite salad :D
Super danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam prawie wg tego przepisu, zamiast kostki rosołowej dałam kostkę mięsną i dodałam marchewkę w kostkę pokrojoną ( ziemniaki też w kostkę w większej ilości) ale wyszło pyyycha i właśnie tak obiad był zaplanowały na dwa dni a zniknął już przy pierwszych talerzach :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ! :)
OdpowiedzUsuńByło wyśmienite, niedługo powtórka ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie gotuję gulasz na obiadek, po raz któryś...☺ Uwielbiam to danie a mój mąż ubostwia
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń