5 lutego 2014

Cytrynowe stir fry . / Lemon stir fry.

Nie wiem czy Wy też tak  macie, ale ja uwielbiam obiady, które można zrobić w 15 minut :) a stir-fry lubię bardzo za to, że za każdym razem może być inne :)
Przepis na to znalazłam w lutowym magazynie "GoodFood", trochę pozmieniałam składniki dopasowując do tego co aktualnie miałam w lodówce, wyszło bardzo smacznie !! 
 


I don't know how you like, but I love dinners that I can make in 15 minutes :) and I like stir-fry - every time I can make a different one :) 

This recipe I found in the February "GoodFood"  magazine. I made a little changes with ingredients to use what I had actually in my fridge - it's very tasty!






Składniki : 

* 2 łyżki oliwy, 
* 2 piersi z kurczaka, pokrojone w paski, 
* pół łyżeczki przyprawy do potraw chińskich, 
* kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany pokrojony w cienkie plasterki, 
* 1/4 brokuła, podzielony na kawałki, 
* garść fasolki szparagowej, 
* garść groszku cukrowego, 
* 1 łyżka sosu sojowego, 
* 1 łyżka miodu, 
* 1 łyżka wody, 
* 1 cytryna, wyciśnięty sok z połowy, druga połowa pokrojona w plasterki, 
* garść posiekanego grubego szczypioru, 

Ingredients: 

* 2 tbsp oil, 
* 2 chicken breasts, cut into strips, 
* half a tsp five-spice powder, 
* thumb-sized piece of ginger, peeled cut into thin slices, 
* 1/4 broccoli, cut into pieces, 
* handful of green beans, 
* handful sugar snap peas, 
* 1 tbsp soy sauce,
* 1 tbsp honey, 
* 1 tbsp water,
* 1 lemon, juice of half and the other half cut into slices, 
* handful chopped spring onion,



Przygotowanie : 

W woku lub na dużej  patelni rozgrzej łyżkę oliwy.
Mięso obtocz w przyprawie do dań chińskich, podsmaż na rumiano i  zdejmij z patelni.
Rozgrzej  pozostały olej dodaj imbir, brokuły, fasolkę szparagową i groszek cukrowy i podsmaż przez około 5 minut.
W między czasie zmieszaj sos sojowy, miód, sok z cytryny i łyżkę wody dodaj do warzyw razem z kurczakiem i plastrami cytryny, smaż przez 2 minuty.
Posyp posiekanym szczypiorem :) 


Podawaj np z ryżem :) 

Preparation: 

Heat tablespoon of oil in wok or large skillet, . 
Dredge meat in spice, fry browned and remove from pan. 
Heat the remaining oil, add ginger, broccoli, green beans and sugar snap peas and sauté for about 5 minutes. 
In the meantime, mix soy sauce, honey, lemon juice and tablespoon of water add to vegetables with chicken and lemon slices, stir-fry for 2 minutes. 
Sprinkle with chopped spring onions :) 


Serve with rice - for example :)



1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!