19 sierpnia 2012

Na schabowy sos grzybowy!

Mój mężczyzna od bardzo  dawna prosił  mnie o przygotowanie tego  dania.
Ja nie jadam grzybów, więc jest to  dla mnie nie lada wyzwanie... Robię wszystko  na tzw. oko. Nie próbuje sosu, nie ma to sensu, gdyż i tak  uznam, że nie 
 jest smaczny... Mężczyzna jednak chwili  i  się zajada. 
Chyba sie udało :)


Składniki  na kotlety :

* 2 grube plastry  schabu  bez kości, 
* jajko, 
* 1/2 szklaki  bułki  tartej, 
* sól, pieprz, papryka słodka, 
* tłuszcz do  smażenia, 

Składniki na sos :

* 1 cebula,
* 2 łyżki  masła,
* 1 łyżeczka maki,
* 300 g  grzybów,
* 1 kostka rosołowa (ja użyłam warzywnej),
* 200 ml wody,
* 4 łyżki śmietany,
* sól, pieprz,

Przygotowanie kotletów:

Schab umyć, osuszyć na ręczniku  papierowym. 

Z obu  stron  posypać solą, pieprzem i  papryką.
Jajko  roztrzepać na talerzyku, na drugi wysypać bułkę tartą.
Mięso  kolejno obtaczać w jajku i  bułce.
Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, średnim ogniu około 5-7 minut  z każdej  strony. 


Przygotowanie sosu:

Cebulą posiekać w drobniutką kostkę, zeszklić na maśle, dodać łyżeczkę mąki i  dobrze wymieszać.
Grzyby oczyścić pokroić w plasterki lub większą kostkę, dodać do  cebuli razem z kostką rosołową i  wodą.
Gotować przez około 10 - 15 minut -  do  czasu  aż grzyby  będą miękkie.
Kilka łyżek  sosu zmieszać ze śmietaną a następnie dodać do  reszty, wymieszać i  zagotować.
Doprawić solą i pieprzem .

Sos smakuje świetnie z makaronem, kluskami czy tez jak u  mnie na schabowym.





1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!