Mój mężczyzna od bardzo dawna prosił mnie o przygotowanie tego dania.
Ja nie jadam grzybów, więc jest to dla mnie nie lada wyzwanie... Robię wszystko na tzw. oko. Nie próbuje sosu, nie ma to sensu, gdyż i tak uznam, że nie jest smaczny... Mężczyzna jednak chwili i się zajada.
Chyba sie udało :)
Składniki na kotlety :
* 2 grube plastry schabu bez kości,
* jajko,
* 1/2 szklaki bułki tartej,
* sól, pieprz, papryka słodka,
* tłuszcz do smażenia,
Składniki na sos :
* 1 cebula,
* 2 łyżki masła,
* 1 łyżeczka maki,
* 300 g grzybów,
* 1 kostka rosołowa (ja użyłam warzywnej),
* 200 ml wody,
* 4 łyżki śmietany,
* sól, pieprz,
Przygotowanie kotletów:
Schab umyć, osuszyć na ręczniku papierowym.
Z obu stron posypać solą, pieprzem i papryką.
Jajko roztrzepać na talerzyku, na drugi wysypać bułkę tartą.
Mięso kolejno obtaczać w jajku i bułce.
Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, średnim ogniu około 5-7 minut z każdej strony.
Przygotowanie sosu:
Cebulą posiekać w drobniutką kostkę, zeszklić na maśle, dodać łyżeczkę mąki i dobrze wymieszać.
Grzyby oczyścić pokroić w plasterki lub większą kostkę, dodać do cebuli razem z kostką rosołową i wodą.
Gotować przez około 10 - 15 minut - do czasu aż grzyby będą miękkie.
Kilka łyżek sosu zmieszać ze śmietaną a następnie dodać do reszty, wymieszać i zagotować.
Doprawić solą i pieprzem .
Sos smakuje świetnie z makaronem, kluskami czy tez jak u mnie na schabowym.
Wygląda po prostu fantastycznie!
OdpowiedzUsuń