29 maja 2013

Podwójnie czekoladowe muffinki.

Pyszne czekoladowe muffinki  z kawałkami  czekolady...
Możesz użyć dowolnej  czekolady ( bez nadzienia ), ja dodałam tabliczkę deserowej  i tabliczkę białej. 

Składniki : 

* 300 g  mąki, 
* 200 g  cukru, 
* 2 łyżeczki proszku  do  pieczenia, 
* 1 łyżeczka sody  oczyszczonej, 
* 3 łyżki kakao, 
* 1 jajko, 
* 120 ml mleka, 
* 150 g  masła, 
* 2 łyżeczki  ekstraktu z wanilii, 
* 200 g  czekolady, 

Przygotowanie : 

W dużej misce zmieszaj mąkę, cukier, proszek  do  pieczenia, sodę oczyszczoną i  kakao. 
W drugiej  misce wymieszaj mleko, jajko, ekstrakt z wanilii i  rozpuszczone, przestudzone masło.
Połącz zawartość obu misek, dobrze wymieszaj a następnie dodaj pokrojoną w kostkę czekoladę i  delikatnie zmieszaj.
Tak przygotowane ciasto  nakładaj  do połowy wysokości  papilotek. 
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut ( do  czystego  patyczka).  





2 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!