Pyszne pulpeciki w sosie chrzanowym z natką pietruszki. Przepis jak zawsze prosty i szybki do wykonania.
Składniki :
* 300 g wieprzowego mięsa mielonego,
* 1 jajko,
* bułka tarta ( około 1/2 szklanki ),
* 4 łyżki chrzanu ze słoiczka,
* 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
* sól,pieprz,
* łyżka oliwy,
* liść laurowy,
* ziele angielskie,
* 1 kostka rosołowa ( ja użyłam warzywnej ),
Przygotowanie :
W misce zmieszaj mięso z jajkiem, solą, pieprzem, 1 łyżką natki z pietruszki i bułką tartą ( dodaj tyle aby mięso było dość zwarte ). Z masy formuj kulki podobnej wielkości.
Na patelni rozgrzej oliwę, obsmaż pulpety na rumiano z każdej strony. Przełóż do garnka, zalej wodą ( tak aby je zakryła ), dodaj liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową i 2 łyżki chrzanu, gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Dodaj resztę chrzanu i natkę pietruszki, zagotuj.
Dodaj resztę chrzanu i natkę pietruszki, zagotuj.
W razie potrzeby sos można zagęścić łyżką mąki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)