31 maja 2013

Pulpety w sosie chrzanowym.

Pyszne pulpeciki  w sosie chrzanowym z natką pietruszki. Przepis jak  zawsze prosty i  szybki do  wykonania. 

Składniki : 

* 300 g wieprzowego mięsa mielonego, 
* 1 jajko, 
* bułka tarta ( około 1/2 szklanki ), 
* 4 łyżki chrzanu  ze słoiczka, 
* 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
* sól,pieprz, 
* łyżka oliwy, 
* liść laurowy, 
* ziele angielskie, 
* 1 kostka rosołowa ( ja  użyłam warzywnej ), 

Przygotowanie : 

W misce zmieszaj mięso z jajkiem, solą, pieprzem, 1 łyżką natki z pietruszki i  bułką tartą ( dodaj  tyle aby  mięso było  dość zwarte ). Z masy  formuj kulki podobnej wielkości. 
Na patelni rozgrzej  oliwę, obsmaż pulpety na rumiano z każdej strony. Przełóż do  garnka, zalej  wodą ( tak aby  je zakryła ), dodaj liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową i 2 łyżki  chrzanu, gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Dodaj  resztę chrzanu i  natkę pietruszki, zagotuj. 
W razie potrzeby  sos można zagęścić łyżką mąki. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!