3 maja 2013

Chleb z suszonymi pomidorami i bazylią.

Kolejny  chleb domowy. To  już drugi :P
Tym razem dałam więcej  otrębów, dodałam też suszone pomidory  i  bazylię. Wyszło  pysznie !! 


Składniki : 

* 300 g   mąki pełno ziarnistej,
* 2 kubki otrębów żytnich, 
* 1/2 łyżeczki  soli, 
* 1/2 łyżeczki  cukru, 
* 10 g  drożdży  suchych, 
* 20  g miękkiego  masła, 
* 220 ml  ciepłej wody, 
* kilka suszonych  pomidorów ( około 50 g ), 
* garść liści  bazylii ( można użyć suszonej  - około 1 łyżeczki ), 

Przygotowanie : 


Drożdże rozpuść w kilku  łyżkach  ciepłej wody, odstaw na 15 minut.
W misce zmieszaj  mąkę, otręby, sól, cukier, pomidory  pokrojone na małe kawałki, posiekane liście bazylii z masłem. Dolej  drożdże i  ciepłą wodę.
Wyrób cisto  na gładką masę, włóż do  natłuszczonej  miski, przykryj  folią spożywczą i  odstaw do  wyrośnięcia na około godzinkę.
Po godzinie ciasto  przełóż do natłuszczonej i wysypanej m
ąką lub otrębami foremki ( około 20 x 10  cm ), zostaw do  wyrośnięcia na 15 minut. 

Wstaw do  nagrzanego  do  200 stopni piekarnika i  piecz przez 10  minut, następnie zmniejsz temperaturę do  około  160 -170  stopni i piecz przez 30  minut. 
Wyjmij  chleb z piekarnika i  pozostaw do  ostygnięcia.




1 komentarz:

  1. pysznie wygląda :)
    zapraszam na Candy do siebie :)
    http://kuchennewojowanie.blogspot.com/2013/04/krotkie-majowkowe-candy-o-tym-kto-zapa.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!