Kolejny chleb domowy. To już drugi :P
Tym razem dałam więcej otrębów, dodałam też suszone pomidory i bazylię. Wyszło pysznie !!
Składniki :
* 300 g mąki pełno ziarnistej,
* 2 kubki otrębów żytnich,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 1/2 łyżeczki cukru,
* 10 g drożdży suchych,
* 20 g miękkiego masła,
* 220 ml ciepłej wody,
* kilka suszonych pomidorów ( około 50 g ),
* garść liści bazylii ( można użyć suszonej - około 1 łyżeczki ),
Przygotowanie :
Drożdże rozpuść w kilku łyżkach ciepłej wody, odstaw na 15 minut.
W misce zmieszaj mąkę, otręby, sól, cukier, pomidory pokrojone na małe kawałki, posiekane liście bazylii z masłem. Dolej drożdże i ciepłą wodę.
Wyrób cisto na gładką masę, włóż do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około godzinkę.
Po godzinie ciasto przełóż do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki ( około 20 x 10 cm ), zostaw do wyrośnięcia na 15 minut.
Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do około 160 -170 stopni i piecz przez 30 minut.
Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na Candy do siebie :)
http://kuchennewojowanie.blogspot.com/2013/04/krotkie-majowkowe-candy-o-tym-kto-zapa.html