1 maja 2013

Risotto z kurczakiem i cebulką.

Pyszny, prosty  i  szybki obiad - idealny na środek  tygodnia :)

Składniki :                                                                     ( 2 porcje ) 

* pierś z kurczaka, 
* 1/2 kostki rosołowej, 
* 1 cebula, 
* 150 g  ryżu do  risotto, 
* 2 łyżki białego wina, 
* 500 ml bulionu, 
* sól, pieprz, 
* 2 łyżki oliwy, 
* 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 

Przygotowanie : 

Pierś z kurczaka ugotuj razem z kostką rosołową ( wywar, który  powstanie możesz  użyć do  ryżu ), ostudź i  pokrój  na kawałki dowolnej  wielkości.
Na głębokiej  patelni rozgrzej  łyżkę oliwy, dodaj  drobno posiekaną cebulę i  smaż do  czasu  aż będzie złota, dodaj  kurczaka, zrumień. Cebulę z kurczakiem przełóż do  miski.
Rozgrzej pozostałą oliwę i  dodaj  surowy  ryż. Smaż około  2 minut  na dużym ogniu, dodaj  wino i 1/4 bulionu, zmniejsz płomień pod patelnią na średni.
Gdy  ryż wchłonie wywar dodaj  kolejną cześć, postępuj tak  do  wyczerpania bulionu.
Ryż powinien być gotowy  po około 20  minutach, dodaj  wtedy  cebulę, kurczaka oraz natkę pietruszki. Dopraw do  smaku  solą i pieprzem. 





4 komentarze:

  1. kocham risotto ! :))

    Twoje wygląda mega apetycznie !

    pozdrawiam i miłej, słonecznej majówki życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha!Proste i smaczne danie :)

    Z wiosennymi pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie wygląda, czy równie dobrze smakuje na zimno? nie mam możliwości podgrzania go w pracy :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc, nie wiem jak będzie smakowało na zimno... :(
      Spróbuj :)

      Usuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!