23 lipca 2013
Domowe burgery z kurczaka.
Lubicie burgery ?
Te w fast foodach są ociekające tłuszczem i pełne chemii...
Dziś proponuje Wam zdrowe burgery do wykonania w 15 minut.
Idealnie będą pasowały domowe frytki :)
Składniki : ( 2 porcje )
* jedna podwójna pierś lub dwie pojedyncze,
* 2 małe szalotki,
* 1 łyżka kaparów,
* sól, pieprz,
* 2 łyżki oliwy,
* 2 bułki do burgerów,
* ulubione dodatki ( np. pomidor, ogórek, sałata ),
* ketchup, musztarda lub majonez,
Przygotowanie :
Piersi umyj, osusz i bardzo drobno posiekaj ( prawie na papkę ).
Szalotki obierz i bardzo drobniutko pokrój, tak samo odsączone kapary.
Piersi, kapary i szalotki wymieszaj w misce, dopraw do smaku solą i pieprzem.
* jeżeli masz robot kuchenny, który sieka i mieszam możesz go użyć co oszczędzi Ci czasu i energii.
Podziel na dwie części i uformuj kotlety grubości około 1 cm.
Na patelni rozgrzej oliwę, połóż kotlety i smaż 5 minut z każdej strony.
Bułki przekrój na pół i włóż na moment do ciepłego piekarnika aby się zagrzały.
Na ciepłe bułki zdejmij kotlety, dodaj ulubione dodatki i sos.
** możesz dodać także plasterek sera żółtego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
WYGLADA SWIETNIE ;) soczysty wyszedł chyba ;)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, tez czasami jak mam ochotę na fast food robię sobie go w domu, zdecydowanie zdrowszy i wiem co jem:D:D
OdpowiedzUsuńSoczysty, pyszny i Justyna masz racje - w domowym fast foodzie wiemy co jemy :)
OdpowiedzUsuńOj, lubie. Zwlaszcza te domowe, choc przyznam, ze zdarza mi sie zgrzeszyc smiec-burgerem w drodze z imprezy :) Ale smiec-burgery nie moga sie rownac takim cudom!
OdpowiedzUsuńLubię, pewnie, że lubię. I masz rację domowe są najlepsze!
OdpowiedzUsuńoh, mniam! :D
OdpowiedzUsuń