23 lipca 2013

Domowe burgery z kurczaka.


Lubicie burgery ?
Te w fast foodach są ociekające tłuszczem i pełne chemii... 

Dziś proponuje Wam zdrowe burgery do wykonania w 15 minut.
Idealnie będą pasowały domowe frytki :) 






Składniki :                                                                              ( 2 porcje )

* jedna podwójna pierś lub dwie pojedyncze, 
* 2 małe szalotki, 
* 1 łyżka kaparów, 
* sól, pieprz,
* 2 łyżki oliwy, 
* 2 bułki do burgerów, 
* ulubione dodatki ( np. pomidor, ogórek, sałata ), 
* ketchup, musztarda lub majonez, 

Przygotowanie : 

Piersi umyj, osusz i  bardzo  drobno posiekaj ( prawie na papkę ).
Szalotki obierz i  bardzo drobniutko pokrój, tak samo odsączone kapary. 

Piersi, kapary i szalotki wymieszaj w misce, dopraw do  smaku  solą i pieprzem. 
* jeżeli masz robot kuchenny, który sieka i  mieszam możesz go użyć co oszczędzi Ci czasu i energii. 
Podziel na dwie części i  uformuj kotlety grubości około 1 cm. 

Na patelni rozgrzej oliwę, połóż kotlety i smaż 5 minut z każdej strony. 
Bułki przekrój  na pół i  włóż na moment do  ciepłego piekarnika aby się zagrzały. 
Na ciepłe bułki zdejmij kotlety, dodaj  ulubione dodatki i sos. 
** możesz dodać także plasterek sera żółtego :)







6 komentarzy:

  1. WYGLADA SWIETNIE ;) soczysty wyszedł chyba ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, tez czasami jak mam ochotę na fast food robię sobie go w domu, zdecydowanie zdrowszy i wiem co jem:D:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Soczysty, pyszny i Justyna masz racje - w domowym fast foodzie wiemy co jemy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, lubie. Zwlaszcza te domowe, choc przyznam, ze zdarza mi sie zgrzeszyc smiec-burgerem w drodze z imprezy :) Ale smiec-burgery nie moga sie rownac takim cudom!

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię, pewnie, że lubię. I masz rację domowe są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!