26 lipca 2013

Risotto z porem i łososiem.



Piątek  z rybą IV.

Dziś trochę inaczej... mniej standardowo.
Risotto z wędzonym łososiem i porem.
Bardzo dobre.
Pamiętajcie aby  nie solić :P 




Składniki :                                                                                            ( 2 porcje )

* 2 łyżki oliwy, 
* 150 g pora ( 1 sztuka ), 
* 1 ząbek  czosnku, 
* 150 g  ryżu  do  risotto, 
* 0,7 litra bulionu, 
* 20 g  kremowego serka z czosnkiem i ziołami ( np. philadelpia ), 
* 1 łyżka soku z cytryny, 
* świeżo mielony pieprz, 
* 100 g  wędzonego łososia, 

Przygotowanie :

W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojonego w kawałki pora, podsmaż przez 3-4 minuty.
Dodaj czosnek, ryż i pierwszą chochle bulionu. 

Gotuj na wolnym ogniu przez około 25 minut dolewając bulion gdy ryż wchłonie poprzednią.
Gdy ryż wchłonie już wszystko dodaj serek, sok z cytryny, trochę pieprzu i pokrojonego w kawałki łososia.
Zmieszaj wszystko i podawaj :) 





3 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!