18 lipca 2013

Spezzatino di manzo - czyli gulasz wołowy.

Kolejny przepis na gulasz z mięsa wołowego... Tym razem bardzo włoski i bardzo smaczny. Przygotowanie zajmie Ci  chwilkę, ale mięso potrzebuje czasu. 
Wszystko pysznie :) 

Składniki : 

* 500 g mięsa wołowego, 
* sól, pieprz, 
* 1/2 szklanki mąki, 
* 2 łyżki oliwy, 
* 50 g pancetty, 
* 1 marchewka, 
* 1 cebula, 
* 2 kawałki selera naciowego, 
* 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 
* 1/2 puszki pomidorów, 
* 1 szklanka bulionu, 
* 1 łyżka siekanego  rozmarynu, 
* 3 łyżki siekanej pietruszki, 

Przygotowanie :

Mięso pokrój na kawałki podobnej wielkości, przypraw  solą i pieprzem a następnie obtocz w mące. 
Na dużej patelni rozgrzej  2 łyżki oliwy i obsmaż mięso na rumiany kolor, przełóż do garnka. 
Na patelni podsmaż przez 5 minut pokrojoną w kostkę marchewkę i cebulę a także selera pokrojonego w plasterki. 
Dodaj wino do warzyw i dobrze zamieszaj, przełóż do mięsa.
Dolej bulion i pomidory z puszki, dodaj rozmaryn.

Wszystko duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 1.5 godziny, odkryj i duś do czasu aż mięso będzie miękkie a sos gęsty (około 20  minut).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!