Idealne na letni obiad.
Jeżeli dbasz o linię możesz pominąć parmezan przez co danie stanie się lżejsze ale nadal będzie dobrze smakowało :)
Składniki : ( 2-3 porcje )
* 250 g bobu,
* 1 łyżka masła,
* 1 cebula,
* 2 ząbki czosnku,
* 150 g ryżu do risotto,
* 125 ml białego wytrawnego wina,
* około 700 ml bulionu warzywnego,
* 2 łyżki posiekanego tymianku,
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
* sok z połowy cytryny,
* 30 g drobno startego parmezanu,
Przygotowanie :
Bób z blanszuj, obierz z łupinek i odstaw.
Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek, mieszając podsmażaj przez 5 minut ( do czasu aż cebula zmięknie, ale się nie zrumieni ).
Dosyp ryż i wlej wino, zagotuj.
Bulion utrzymuj gorący, dodawaj stopniowo do ryży ( gdy ryż wchłonie jedną część dodaj następną - warto użyć łyżki wazowej ) cały czas gotując na wolnym ogniu.
Gdy ryż wchłonie cały bulion, będzie miękki i kleisty ( po około 20 minutach) dodaj obrany bób, posiekany tymianek i natkę pietruszki, sok z cytryny, dobrze wymieszaj i odstaw na 2 - 3 minuty.
Dodaj parmezan, zmieszaj i podawaj ! :)
Przepis bierze udział w akcji : Warzywa strączkowe - edycja letnia.
To rewelacyjne połączenie i pięknie wygląda :) U mnie też w tym roku dodany do risotto i myślę, że będę tak powtarzać co roku:)
OdpowiedzUsuń