8 lipca 2013

Risotto z bobem i tymiankiem.

Risotto to bardzo ciekawy sposób na wykorzystanie bobu :) u  mnie z dodatkiem tymianku, który uwielbiam !
Idealne na letni obiad. 

Jeżeli dbasz o linię możesz pominąć parmezan przez co danie stanie się lżejsze ale nadal będzie dobrze smakowało :) 


Składniki :                                         ( 2-3 porcje )

* 250 g bobu,
* 1 łyżka masła, 
* 1 cebula, 
* 2 ząbki  czosnku, 
* 150 g  ryżu  do  risotto, 
* 125 ml  białego wytrawnego wina, 
* około 700 ml bulionu warzywnego, 
* 2 łyżki posiekanego tymianku, 
* 2 łyżki posiekanej  natki pietruszki, 
* sok z połowy  cytryny, 
* 30 g drobno startego parmezanu, 

Przygotowanie : 

Bób z blanszuj, obierz z łupinek i odstaw. 
Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj  drobno posiekaną cebulę i czosnek, mieszając podsmażaj przez 5 minut ( do  czasu  aż cebula zmięknie, ale się nie zrumieni ). 
Dosyp ryż i wlej wino, zagotuj.
Bulion utrzymuj gorący, dodawaj stopniowo do ryży ( gdy ryż wchłonie jedną część dodaj następną -  warto użyć łyżki wazowej ) cały  czas gotując na wolnym ogniu. 

Gdy ryż wchłonie cały  bulion, będzie miękki i kleisty ( po około 20  minutach) dodaj  obrany  bób, posiekany tymianek i natkę pietruszki, sok z cytryny, dobrze wymieszaj  i odstaw na 2 - 3 minuty.
Dodaj parmezan, zmieszaj i podawaj ! :)






Przepis bierze udział w akcji : Warzywa strączkowe - edycja letnia

1 komentarz:

  1. To rewelacyjne połączenie i pięknie wygląda :) U mnie też w tym roku dodany do risotto i myślę, że będę tak powtarzać co roku:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!