4 lipca 2013

Muffinki z szynką i żółtym serem.

Zawsze gdy piekłam muffiny były to słodkie babeczki lub takie z owocami... Dziś coś innego... wytrawne muffiny z szynką, serem żółtym i szczypiorkiem.
Pyszne  !! 


Składniki : 

* 350 g  mąki, 
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
* 1 łyżeczka soli, 
* 120 g  żółtego tartego sera, 
* 180 g  szynki,
* 2 szalotki, 
* 120 g masła, 
* 2 jajka,
* 250 ml  mleka, 
* garść posiekanego szczypiorku, 

Przygotowanie : 

Szalotki posiekaj w drobną kostkę, podsmaż i ostudź.
Masło roztop i odstaw do przestygnięcia. 

Do  miski przesiej mąkę z proszkiem do  pieczenia i  solą.
Dodaj starty ser, szynkę pokrojoną w kosteczkę, szalotki i posiekany szczypiorek. 

Zmieszaj mleko z jajkami dodaj  do  miski razem z rozpuszczonym masłem. 
Wszystko  zmieszaj.
Nakładaj  do 3/4 wysokości papilotek. 

Piecz około 25 minut, do suchego patyczka. 





Przepis bierze udział w akcji : Muffinkowo III  oraz Piknik z dzieckiem, czyli obiad na zimno. 

6 komentarzy:

  1. fajny przepis,właśnie upiekłam. Muffiny bardzo smaczne!! idealne jako przekąska na przyjęcie lub w podróży. Super smakują z ketchupem lub sosem czosnkowym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super dziś znalazłam przepis, zrobiłam i wszystkie poszły jeszcze ciepłe; moje dzieciaczki jutro to samo chcą na kolację :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ohh bardzo się cieszę !

    Dzieci są ekspertami jeśli chodzi o jedzenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy wyjdą jeśli nie dodam jaj ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!