30 lipca 2013

# 1 Sos beszamelowy.

Dziś pierwszy post z serii podstaw gotowania :) 

Raz w tygodniu będę starała się przedstawić Wam poradę dotyczącą kuchni i tego jak się w niej odnaleźć.
Mam nadzieję, że moje rady przypadną Wam do gustu :) 


Beszamel - absolutna podstawa w kuchni. 
Użyjecie go do zapiekanek, gotowanych warzyw czy jako podstawa do sosu serowego. 

Oto  mój przepis - jak zawsze prosty ;)



Składniki :                                                          ( na porcje, która spokojnie wystarczy do zapiekanki )

* 60 g  masła, 
* 2 łyżki mąki, 
* 2 szklanki mleka, 
* 1 łyżka soku z cytryny, 
* duża szczypta soli, 
* szczypta pieprzy, 
* szczypta gałki muszkatołowej, 

Przygotowanie : 

W garnuszku rozpuść masło, dosyp mąkę i mieszaj do aż pozbędziesz się grudek.
W szklance zmieszaj mleko, sok z cytryny i przyprawy, dodaj do masła z mąką. 
Gotuj na bardzo małym ogniu około 10 minut ( do  czasu aż sos zgęstnieje, po ostudzeniu sos zgęstnieje jeszcze trochę ), cały czas mieszaj ( najlepiej  użyj do tego tzw trzepaczki - na początku w sosie mogą być grudki z masła i mąki, ale one znikną podczas gotowania). 
Sos dopraw do  smaku. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!