6 lipca 2013

Placki ziemniaczane.

Placków ziemniaczanych nie jadłam całe wieki... Sama nie wiem czemu w końcu ich przygotowanie nie trwa długo i nie wymaga nic szczególnego. 
Tak więc dziś mój przepis na placki ziemniaczane.
Porcja dla 2-3 osób. 


Składniki :

* 500 - 600 g ziemniaków, 
* 1 duża cebula,
* 5 łyżek mąki, 
* sól, pieprz, 
* olej do  smażenia,

Przygotowanie : 

Ziemniaki  obierz i  zetrzyj  na tarce o dużych oczkach, odciśnij i odstaw wodę na chwilkę.
Skrobię, która zebrała się na dnie w wodzie dodaj  do  ziemniaków razem ze startą cebulą. 

Dosyp mąkę, dużą szczyptę soli i pieprzu, wszystko dokładnie zmieszaj.
Na bardzo  dobrze rozgrzaną oliwę wykładaj porcje ziemniaków i  smaż na złoty kolor z obu stron.

Podawaj  z kwaśną śmietaną i  cukrem.



3 komentarze:

  1. Super przyda mi się dziś do obiadu, bo w menu placki ziemniaczane z gulaszem węgierskim!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo dawno nie jadłam takich z gulaszem... mmmm :)

      Usuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!