5 maja 2014

Stir fry z makaronem soba ( gryczanym ). / Stir fry with soba ( buckwheat ) noodles.

Kolejny już obiad w 15 minut ;) Jak wiecie jestem bardzo  zajętą mamą a w miarę jak  mój  syn rośnie ja mam coraz to mniej  czasu na... cokolwiek.
Z drugiej strony  to, że w 15 minut  nie znaczy że gorsze od obiadu przy  którym trzeba spędzić kilka godzin!!
Danie jest pyszne, pożywne i  bardzo proste w przygotowaniu.
Makaron soba możesz zastąpić innym ;) 


Another lunch in 15 minutes;) As you know I'm a very busy mom and as my son grows I have less and less time for... anything. 
On the other hand that 15 minutes doesn't mean worse dinner than dinner at which you need to spend a few hours! 
Course is delicious, nutritious and very easy to prepare. 

You can substitute soba noodles with different type of pasta ;)


Składniki :

* 100 g makaronu soba,
* 2 piersi z kurczaka, pokrojone w dużą kostkę, 
* 1 czerwone chili, drobno posiekany, 
* 2 cm kawałek imbiru, drobno posiekany, 
* 300 g miksu warzyw do  stir fry ( u  mnie kapusta, kolorowe papryki, czerwona cebula, kukurydza ), 
* 1 łyżka oleju arachidowego ( lub zwykłego ),
* 1 łyżka przyprawy do dań chińskich,
* 50 ml sosu śliwkowego,
* 1 łyżka prażonego sezamu, 

Ingredients: 

* 100 grams soba noodles, 
* 2 chicken breasts, cut into large cubes, 
* 1 red chilli, finely chopped, 
* 2 cm piece ginger, finely chopped, 
* 300 g of mix vegetables for stir fry (in my cabbage, colorful peppers, red onion, corn), 
* 1 tbsp peanut oil (or starndard oil),
* 1 tbsp Chinese seasoning , 
* 50 ml plum sauce,
* 1 tbsp roasted sesame seeds,




Przygotowanie : 

Makaron ugotuj  wg zaleceń producenta, odcedź i  przelej zimną woda, odstaw na bok. 
Pierś kurczaka obsyp przyprawą do dań chińskich.
W woku lub na dużej  patelni rozgrzej olej, wrzuć imbir i  chili i  smaż przez minutę.
Dodaj  kurczaka i obsmaż lekko z każdej  stronie.
Wrzuć warzywa, smaż przez 4-5 minut, dodaj sos i ugotowany makaron.
Dokładnie zmieszaj.
Podawaj od razu z odrobiną sezamu.


Preparation:

Cook pasta according to the manufacturer's instructions, drain and pour cold water, set aside. 
Sprinkle chicken breast with seasoning for Chinese dishes. 
In wok or large skillet heat the oil, add ginger and chilli and fry for a minute. 
Add chicken and fry lightly on each side. 
Put the vegetables and stir-fry for 4-5 minutes, add the sauce and cooked pasta. 
Mix thoroughly. 

Serve immediately with a bit of sesame.

2 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!