31 maja 2014

Grillowana pierś z indyka ze szparagami i jajkiem w koszulce. / Grilled turkey breast with asparagus and poached egg.

Szybki, zdrowy i bardzo smaczny obiad :) 
Szparagi idealnie komponują się z jajkiem w koszulce :) 

Ohh po prostu musicie spróbować tych  pyszności ! 


Quick, healthy and very tasty dinner :) 
Asparagus combine well with poached egg :) 


Ohh you just have to try these delicacies!



Składniki : 

* około 150 g  piersi z indyka ( grubej na 1 cm ), 

* 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 
* sól, pieprz, 
* 8 szparagów ( około 1/2 pęczka ), 
* 1 jajko,

Ingredients:

* about 150 g turkey breast (1 cm thick),
* 1 tsp Herbes de Provence,
* salt, pepper,
* 8 asparagus (about half bunch),

* 1 egg,



Przygotowanie : 

Pierś z indyka oprósz ziołami, odrobinką soli i pieprzu. 
Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki.
Dobrze rozgrzej patelnie grillową ( jeżeli musisz dodaj  odrobinkę tłuszczu ).
Ułóż szparagi i  pierś z indyka, grilluj przez około 10 minut -  szparagi przewracaj często a pierś z indyka po połowie czasu.
Do  szklanki wbij jajko. 

W między czasie w małym garnku zagotuj wodę, zrób wirek i  wlej jajko do  środka, gotuj przez 3 minuty i przełóż na chwilę do  zimnej  wody.

Na talerz wyłóż szparagi, mięso i jajko - smacznego ! 


Preparation: 

Sprinkle turkey breast with herbs and a little bit a salt and pepper. 
Wash asparagus and cut off the woody ends. 
Preheat well grill pan (if you need to add a little bit of oil). 
Place the asparagus and turkey breast grill the for about 10 minutes - turn over asparagus frequently and turkey breast in half the time. 
Breake egg in to glass. 
In meantime boil water in a small saucepan, make a little whirlpool and pour the egg into the center, cook for 3 minutes and slip for a moment into the cold water. 


Put asparagus, meat and egg on plate - delicious!

4 komentarze:

  1. Od dawna mam ochotę na szparagi. Napisz może jak wybrać te najsmaczniejsze..

    OdpowiedzUsuń
  2. Beata ja specjalistką nie jestem :P Wybieram te które mają ładne główki i są zielone równomiernie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie i na pewno wypróbuje :D twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. łał! idealna! a ja robię się coraz bardziej głodna....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!