15 maja 2014

Domowa chińszczyzna. / Home made Chinese.

 Kto nie lubi chińszczyzny ? My lubimy ! 
W Anglii dość ciężko o  dobrego "chińczka" ( albo my źle wybieramy ) dlatego  czasem przygotowuje takie rarytasy sama w domu :) bo  czemu  nie?! :D Wystarczy 15 minut, trochę kurczaka, warzywa ( mogą być resztki z lodówki ) i  sos :D
Jeśli kupisz sos sojowy, ostrygowy i  rybny  starczą Ci one na bardzo  długo :)
Dziś rolę główną odgrywa kurczaka, brokuły i groszek cukrowy :) 

Who doesn't like Chinese food? We do!
In UK quite hard fine a good Chinese (or we choose wrong) that's why sometimes I prepare such rarities in my kitchen :) why not?! :D All what you need is 15 minutes, some chicken, vegetables (can be leftovers from fridge) and sauce :D
If you buy soy sauce, oyster sauce and fish sauce you can use them for a very long time :)

Today main role played chicken, broccoli and sugar snap peas :)


Składniki : 

* 1 pierś z kurczaka, pokrojona na kawałki, 

* 1 cebula, pokrojona w grube półplasterki, 
* 2 marchewki, pokrojone w skośne plasterki, 
* 1/2 pora, pokrojonego w skośne plasterki, 
* 1/4 brokuła, podzielonego na kawałki, 
* 1 garść groszku cukrowego, 
* 2 łyżki oleju sezamowego lub arachidowego, 
* 2 łyżki sosu sojowego, 
* 1 łyżka sosu rybnego, 
* 1 łyżka sosu ostrygowego, 
* 3 łyżki  sosu słodko-kwaśnego ( możesz użyć gotowego lub skorzystać z tego przepisu ), 
* 2 łyżki prażonego sezamu, 
* sól, pieprz, 
* 1 cm imbiru, obrany i drobno posiekany, 
* 1/2 papryczki chili, pokrojone w cienkie plasterki, 

Ingredients: 

* 1 chicken breast, cut into strips, 
* 1 onion, sliced ​​into thick half-slices, 
* 2 carrots, cut into oblique slices, 
* 1/2 leek, cut into oblique slices, 
* 1/4 broccoli, cut into pieces, 
* 1 handful sugar snap peas, 
* 2 tbsp sesame oil or peanut 
* 2 tbsp soy sauce, 
* 1 tbsp fish sauce, 
* 1 tbsp oyster sauce, 
* 3 tbsp of sweet-and-sour sauce (you can use ready one or use this recipe ),  
* 2 tbsptoasted sesame seeds, 
* salt, pepper, 
* 1 cm ginger, peeled and finely chopped, 
* 1/2 chilli peppers, cut into thin slices,



Przygotowanie : 

Kawałki  kurczaka delikatnie przypraw solą i pieprzem.

W woku  luna na dużej  patelni rozgrzej olej, dodaj kurczaka, imbir i chili, lekko podsmaż.
Dorzuć brokuły i  marchewkę, smaż kilka minut często mieszając.
Gdy brokuły trochę zmiękną dodaj groszek, cebulę i pora a także sos sojowy, sos rybny, sos ostrygowy, smaż do  czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie, dolej sos słodko-kwaśny zmieszaj.

Do  woka możesz dodać makaron lub podać razem z ryżem. 


Podawaj posypane ziarnami sezamu  :) 


Preparation: 

Chicken strips season lightly with salt and pepper. 
In a wok or on large skillet heat the oil add the chicken, ginger and chilli and fry lightly. 
Throw in broccoli and carrots, cook a few minutes, stirring frequently. 
When the broccoli is tender add some peas, onions and leeks and soy sauce, fish sauce, oyster sauce, stir-fry until all the vegetables are soft, then add sweet and sour sauce and mix. 

You can add to wok noodles or served it together with rice. 


Serve sprinkled with sesame seeds :)




1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!