29 maja 2014

Omlet ze szpinakiem, czosnkiem i pomidorkami. / Omelet with spinach, garlic and tomatoes.

Lubicie szpinak ? My  bardzo !
Dziś przepis na jeden z lepszych omletów jaki przygotowałam :) Szpinak + czosnek + pomidorki koktajlowe mmm pycha :D
Jak  zawsze wszystko jest  proste i szybkie w przygotowaniu. 

Na zdjęciu omlet z 3 jaj a syn zjadł prawie połowę ;) 
Do you like spinach? We do! 
Today recipe for one of the best omelets I have ever prepared :) spinach + garlic + cherry tomatoes mmm yummy: D 
As always everything is simple and quick to prepare. 

On picture 3 eggs omlet and son ate almost half ;)


Składniki : 

* 1 łyżka oliwy / masła lub odrobina oleju w sprayu, 

* 1 ząbek  czosnku, drobno posiekany, 
* 3 garście szpinaku ( około 60 g ), pokrojony, 
* 4-5 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół, 
* 2-3 jajka, 
* sól, pieprz, 

Ingredients: 

* 1 tbsp olive oil / butter or spray oil, 
* 1 clove garlic, finely chopped, 
* 3 handfuls of spinach (about 60 g), chopped,  
* 4-5 cherry tomatoes, halved, 
* 2-3 eggs, 
* salt, pepper, 



Przygotowanie :

W misce roztrzep jajka razem ze szczyptą soli i pieprzu.
Na patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj  czosnek i podsmażaj na małym ogniu przez 30 sekund ciągle mieszając.
Dodaj szpinak i  smaż przez kilka minut ( do czasu aż się skurczy ).
Na szpinaku ułóż pomidorki i  zalej  jajkami. 

Smaż na wolnym ogniu  pod przykryciem około 3 minut, przewróć omlet  na drugą stronę i  smaż kolejną minutę.

Preparation: 


In the bowl mix beaten eggs together with a pinch of salt and pepper. 
Heat oil on frying pan, add garlic and sauté over low heat for 30 seconds, stirring constantly. 
Add spinach and cook for a few minutes ( until  reduced volume ). 
Place the tomatoes on spinach and pour over eggs. 
Cook over low heat covered for about 3 minutes, flip the omelet over and cook for another minute. 

8 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczny :) Jak dla mnie to idealne, weekendowe śniadanie :)Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej akcji "Czas na szpinak 4", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te pomidorki przekrawamy na pół czy takie cale kuleczki ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pół.
    Zapomniałam napisać - zaraz poprawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wlasnie zjadlam :) pyyyszny :))))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!