17 maja 2014

Sałatka z pieczonym pstrągiem. / Salad with baked trout.

Lubię zabierać sałatki  do  pracy. Są łatwe do  zapakowania, nie trzeba ich podgrzewać w mikrofalówce, nie czuje się po  nich  ciężko ale jednocześnie mam energię no i  są zdrowe :)
Dziś jedna z takich  sałatek -  zabrana przeze mnie do pracy :)
Rybę możesz zastąpić grillowaną piersią z kurczaka / indyka czy  tuńczykiem z puszki :) 


I Like to take salad to work. Salad is easy to pack, no need to be heated in the microwave, I'm not feel heavy after  my  meal but at the same time I have energy and it's healthy :) 
Today, one of those salads - taken by me to work :) 

You can swap fish with grilledchicken / turkey  breast or canned tuna  :)


Składniki : 

* filet z pstrąga ( około 200 g ),  * 2 garście miksu sałat, 
* 1/2 czerwonej  cebuli, pokrojonej w półplasterki, 
* 2 łyżki kiełków,
* 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie paseczki, 
* 5 rzodkiewek, pokrojonych w cienkie plasterki, 
* 2 łyżki szczypioru, pokrojonego, 
* 3 łyżki jogurtu greckiego / naturalnego, 
* 1 łyżka posiekanego koperku, 
* sól, pieprz, 

Ingredients: 

* trout fillet (about 200 g), 
* 2 handfuls salad mix, 
* 1/2 red onion, cut into half-slices, 
* 2 tbsp sprouts, 
* 1/2 red bell pepper, cut into thin strips, 
* 5 radishes, thinly sliced,
* 2 tbsp chives, chopped, 
* 3 tbsp Greek yogurt / natural, 
* 1 tbsp chopped dill, 
* salt, pepper,



Przygotowanie : 

Filet umyj, osusz ręcznikiem papierowym, przypraw solą i  pieprzem.
Wstaw do  nagrzanego do 180 stopni  piekarnika i piecz 10 -15 minut ( w zależności od grubości ryby ).
Ostudź, zdejmij skórę i podziel na kawałki.


Jogurt zmieszaj ze szczypiorkiem i  koperkiem.

W misce zmieszaj sałatę, cebulę, kiełki, paprykę, rzodkiewki dodaj pstrąga i  sos*. 
* jeżeli  chcesz sałatkę zabrać do  pracy  czy na uczelnię sos dodaj  chwilę przed zjedzeniem :) 


Preparation: 

Wash fish fillets and dry with  paper towel, season with salt and pepper. 
Put into preheated to 180 degrees oven and bake for 10 to 15 minutes (depending on thickness of fish). 
Allow to cool, remove the skin and split into pieces. 

Mix yogurt with chives and dill. 

In a bowl, mix lettuce, onions, sprouts, peppers, radishes add trout and sauce *. 


* If you want to take salad to work orcollege add sauce just before eating :)


I sałatka gotowa do  zabrania do  pracy :)
And salad ready to take to work :)



4 komentarze:

  1. też uwielbiam chrupać sałatki w pracy, twoja bardzo smacznie się prezentuje. bardzo ciekawy pomysł z tym pstrągiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdzie nie moge znelezc żadnych kiełków w uk oprocz tych wielkich fasolowych :( a ty jakie uzywasz i gdzie kupujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdzie kupujesz i jakie kiełki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiełki kupuje w Sinsbury's i najczęściej wybieram te z soczewicy itp

    Link : http://www.sainsburys.co.uk/shop/gb/groceries/prepared-salad-herbs/good-4-u-lentil---bean-shoots-180g

    http://www.sainsburys.co.uk/shop/gb/groceries/prepared-salad-herbs/good-4-u-alfalfa---radish-shoots-50g

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!