24 lipca 2012

Jabłeczniki na kruchym cieście.

Składniki na ciasto :

* 400 g  mąki,
* 4 jajka,
* 250  g  masła,
* 100 g  cukru  pudru,
* 2 łyżki  cukru,
* szczypta soli,
* kilka kropli  aromatu  cytrynowego,
* 1 łyżka proszku  do  pieczenia,
* 2 łyżki  cukru  pudru (do posypania ciasta),

Składniki  na jabłka :

* 1 kg jabłek,
* 120 g cukru,
* 1 łyżeczka cynamonu,

Przygotowanie :

Mąkę przesiać przez sitko, dodać cukier puder i proszek  do  pieczenia, dobrze wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka, zimne, posiekane masło i  aromat  cytrynowy dodać do mąki, szybko  zagnieść ciasto.
Ciasto  podzielić na dwie części : większą i  mniejszą ( wielkości pięści), zawinąć w folię spożywczą i  włożyć do  lodówki na godzinę.
W tym czasie obrać i oczyścić z gniazd nasiennych  jabłka, grubo pokroić.
Do  szerokiego garnka wsypać cukier, postawić na ogniu, gdy  cukier się rozpuści dodać jabłka.
Mieszając podsmażyć około 10  minut.
Dodać cynamon i  wymieszać.
Duża porcję ciasta wyjąc z lodówki.
Ciasto  rozwałkować ( najlepiej pomiędzy  dwoma kawałkami  foli spożywczej) i  wyłożyć nim foremkę (okrągłą o  średnicy  około 30  cm lub niewiele większa prostokątną) zostawiając około  2 cm brzeg.
Ciasto  nakłuć widelcem, wstawić do  piekarnika nagrzanego  do 220 stopni i  piec około 15 minut (na złoty  kolor).
Na podpieczony  spód wyłożyć jabłka.
Białka ubić z szczypta soli  i  2 łyżkami  cukru, nałożyć na jabłka.
Pozostałą część ciasta wyjąć z lodówki  i  pokruszyć na wierzch (można także włożyć ciasto  do  zamrażarki  na następnie zetrzeć nad ciastem na tarce o  dużych  oczkach).
Wstawić do  piekarnika nagrzanego  do  180 stopni i  piec około 30  minut.
Gdy  ciasto  wystygnie możemy  je posypać cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. Sezon na jabłeczniki w pełni, Twój wygląda pysznie, ja robiłam na biszkopcie z galaretką cytrynową i bitą śmietaną z lidla, pychota, jutro chyba znów zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmm musiał być pyszny...
    Biszkopt, galaretka, bita śmietana - same dobre rzeczy !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!