Składniki na ciasto :
* 400 g mąki,
* 4 jajka,
* 250 g masła,
* 100 g cukru pudru,
* 2 łyżki cukru,
* szczypta soli,
* kilka kropli aromatu cytrynowego,
* 1 łyżka proszku do pieczenia,
* 2 łyżki cukru pudru (do posypania ciasta),
Składniki na jabłka :
* 1 kg jabłek,
* 120 g cukru,
* 1 łyżeczka cynamonu,
Przygotowanie :
Mąkę przesiać przez sitko, dodać cukier puder i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka, zimne, posiekane masło i aromat cytrynowy dodać do mąki, szybko zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części : większą i mniejszą ( wielkości pięści), zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
W tym czasie obrać i oczyścić z gniazd nasiennych jabłka, grubo pokroić.
Do szerokiego garnka wsypać cukier, postawić na ogniu, gdy cukier się rozpuści dodać jabłka.
Mieszając podsmażyć około 10 minut.
Dodać cynamon i wymieszać.
Duża porcję ciasta wyjąc z lodówki.
Ciasto rozwałkować ( najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej) i wyłożyć nim foremkę (okrągłą o średnicy około 30 cm lub niewiele większa prostokątną) zostawiając około 2 cm brzeg.
Ciasto nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 15 minut (na złoty kolor).
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka.
Białka ubić z szczypta soli i 2 łyżkami cukru, nałożyć na jabłka.
Pozostałą część ciasta wyjąć z lodówki i pokruszyć na wierzch (można także włożyć ciasto do zamrażarki na następnie zetrzeć nad ciastem na tarce o dużych oczkach).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
Gdy ciasto wystygnie możemy je posypać cukrem pudrem.
Sezon na jabłeczniki w pełni, Twój wygląda pysznie, ja robiłam na biszkopcie z galaretką cytrynową i bitą śmietaną z lidla, pychota, jutro chyba znów zrobię:)
OdpowiedzUsuńMmmmm musiał być pyszny...
OdpowiedzUsuńBiszkopt, galaretka, bita śmietana - same dobre rzeczy !