23 lipca 2012

Zupa pieczarkowa.

Składniki :                                                (4 porcje)


* 500 g  pieczarek, 
* 1 litr bulionu warzywno-wołowego, 
* 1 duża cebula, 
* 3 łyżki  masła, 
* 3 łyżki śmietany, 
* 1 lyzka natki pietruszki, 
* sól, pieprz


Przygotowanie :


Pieczarki oczyścić, odkroić ogonki, opłukać wodą, pozostawić w durszlaku  do  obcieknięcia.
Na łyżce masła zrumienić drobno posiekaną cebule, zalać bulionem i  gotować 20  minut.
Bulion przecedzić. 

3/4 pieczarek  zetrzeć na tarce o  dużych  oczkach, smażyć na dużej  patelni z pozostałym masłem około 15 minut (do  czasu  aż odparuje z nich  woda). Połączyć z bulionem, gotować około 5 minut.
Resztę pieczarek pokroić na pół plastry lub plastry jeżeli  grzyby  są małe, podsmażyć i  dodać do zupy.
Gotować 10  minut, dodać śmietanę i  posiekaną natkę pietruszki, zagotować. 

Doprawić do  smaku  solą i  pieprzem. 

Zupe podawać z makaronem ( np. łazankami ). 




1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!