Ostatni tydzień w domu rodzinnym i wracam do siebie, do swojej kuchni :)
Możecie u mnie znaleźć przepis na gołąbki z mięsnym nadzieniem.
Dziś przepis na gołąbki z ryżem i sosem pomidorowym :)
Składniki :
* 1 kapusta włoska,
* 1 kg mięsa mielonego,
* sól, pieprz mielony,
* 1 jajko,
* 1/2 szklanki ryżu,
* 1 ziarenko ziela angielskiego,
* 1 liść laurowy,
* 3 - 4ziarenka pieprzu czarnego,
* kostka rosołowa ( warzywna / kurczakowa ),
Przygotowanie :
Ryż ugotuj na sypko odejmując 5 minut z czasu gotowania.
Mięsko wkładamy do miski, solimy, pieprzymy, dodajemy jajko i ostudzony ryż,dokładnie mieszamy. Z kapusty wycinamy głąba i zdejmujemy wierzchnie liście. Resztę kapustki wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą i kolejno zdejmujemy liście. Ze sparzonych liści ( zaczynamy od największych) wycinamy zgubienia. Na liść ( stroną z której wycinaliśmy do dołu ) układamy małą garstkę mięsa i zawijamy, najpierw brzegi do środka a następnie zawijamy w rulon. Czynność powtarzamy do wyczerpanie mięsa. Dno garnka w którym będziemy gotować gołąbki wykładamy małymi liśćmi z kapusty, potem układamy gołąbki w miarę ścisło. Zalewamy wodą (może być ta z parzenia kapusty ) dorzucamy kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu. Wszystko gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 45 minut.
Ja gotuje sos w osobnym garnuszku, gdyż tak mi jest wygodniej. Można jednak przygotować go razem z gołąbkami, kiedy są już ugotowane :)
Składniki:
* koncentrat pomidorowy,
* 1 łyżka mąki,
* 2 łyżki śmietany 18 %,
Przygotowanie :
Odlewamy trochę wody z gołąbków do małego garnuszka. Dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilkę gotujemy. Łyżkę mąki mieszamy dokładnie z wodą i wlewamy do gotującego się sosu ( jeżeli sosu jest dużo może być potrzebne więcej niż łyżka mąki) energicznie mieszamy. Na końcu dodajemy śmietany - ilość wedle upodobań :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)