11 października 2013

Stroganow z kurczaka i pora Jamie'go.

Kolejny z przepisów Jamie'go ! 
Stroganow z piersią kurczaka i  porem i boczniakami a wszystko w śmietanowym sosie. 

Przepis pochodzi z książki "Każdy  może gotować" Jamie'go Olivera. 





Składniki : 

* 150 g  ryżu długo ziarnistego lub basmati ( ja użyłam brązowego i wstawiłam troszkę wcześniej ), 
* 1 duży por, 
* duża garść pieczarek lub boczniaków ( dałam 120 g  boczniaków i  szczerze mówiąc mogłoby być ich  więcej), 
* 2 piersi z kury, 
* oliwa do  smażenia, 
* kawałek  masła ( dałam łyżkę ), 
* kieliszek białego wina ( jakoś się tak  stało, że nie miałam - zastąpiłam więc bulionem warzywnym ), 
* pęczek  natki pietruszki, 
* 285 ml śmietany 18 %, 
* 1 cytryna, 

Przygotowanie : 

Ryż ugotuj wg  zaleceń producenta ( jeżeli  gotujesz biały będzie gotowy w tym samym czasie co  sos ). 
Z pora odetnij końcówki, przekrój  na 4 wzdłuż, a następnie na nieduże kawałki, przełóż do  sita i  dokładnie umyj ciepłą wodą.
Grzyby  pokrój  w plasterki, a kurczaka w paseczki. 
N dużej  patelni rozgrzej  sporo oliwy  do  smażenia, dodaj masło, dorzuć pora.
Dolej wino ( w moim przypadku bulion ) i  małą szklankę wody, dobrze posól i popieprz. 
Duś wszystko luźno przykryte filią aluminiową ( ja przykryłam pokrywką i  zostawiłam szparkę ) 5 minut. Dodaj pokrojonego kurczaka, grzyby, śmietanę i  większość posiekanej natki.
Wymieszaj, zagotuj i duś 10  minut. 
Na koniec gotowania do  sosu  dodaj  sok z połowy  cytryny, dopraw do  smaku .
Podawaj  z ryżem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!