19 października 2013

Kebab w domu.

Lubię kebab... Nie ten z mięsa krojonego z ogromnej  zbieraniny wszystkiego! Lubię ten pieczony na grillu i dużych kawałków kurczaka lub baraniny ( a najlepiej  mieszanki ) tzw. shish kebab. 
Dziś mam dla Was recepturę na całkiem domowy  kebab i  wcale nie taki  kaloryczny :P 

U mnie z pieczonymi ziemniakami i z zielonym ogórkiem. 



Składniki : 


* 400 g  polędwicy wieprzowej, 
* 1 łyżeczka oregano, 
* duża szczypta soli, 
* 4 łyżki przyprawy  do  gyrosa, 
* 2 łyżki oliwy  do  smażenia, 

A do tego sos czosnkowy...

* 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 
* 1/2 łyżki majonezu, 
* 2 ząbki czosnku, 
* 1 łyżka natki pietruszki ( możesz pominąć ), 

Przygotowanie : 

Polędwice umyj, osusz i  pokrój w cienkie paski.
Dokładnie obtocz w przyprawach.
Na patelni rozgrzej olej, usmaż na rumiano, odsącz z nadmiaru  tłuszczu  na ręczniku papierowym.

W między  czasie przygotuj sos.
W małej  miseczce zmieszaj jogurt naturalny, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, szczyptę soli i pieprzu.

Kebaba możesz podać z frytkami domowej roboty, pieczonymi ziemniakami lub pitą. Do tego sos czosnkowy i  jakaś suróweczka obowiązkowo!




2 komentarze:

  1. Pysznie :) Sama coraz częściej robię takie jedzonko w domu zamiast kupować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis, ale zdecydowanie wolę jeść kebaba w bułce lub naleśniku. Ta dodatkowa otoczka dodaje smaku.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!