Lubię kebab... Nie ten z mięsa krojonego z ogromnej zbieraniny wszystkiego! Lubię ten pieczony na grillu i dużych kawałków kurczaka lub baraniny ( a najlepiej mieszanki ) tzw. shish kebab.
Dziś mam dla Was recepturę na całkiem domowy kebab i wcale nie taki kaloryczny :P
U mnie z pieczonymi ziemniakami i z zielonym ogórkiem.
Składniki :
* 400 g polędwicy wieprzowej,
* 1 łyżeczka oregano,
* duża szczypta soli,
* 4 łyżki przyprawy do gyrosa,
* 2 łyżki oliwy do smażenia,
A do tego sos czosnkowy...
* 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
* 1/2 łyżki majonezu,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 łyżka natki pietruszki ( możesz pominąć ),
Przygotowanie :
Polędwice umyj, osusz i pokrój w cienkie paski.
Dokładnie obtocz w przyprawach.
Na patelni rozgrzej olej, usmaż na rumiano, odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
W między czasie przygotuj sos.
W małej miseczce zmieszaj jogurt naturalny, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, szczyptę soli i pieprzu.
Kebaba możesz podać z frytkami domowej roboty, pieczonymi ziemniakami lub pitą. Do tego sos czosnkowy i jakaś suróweczka obowiązkowo!
Pysznie :) Sama coraz częściej robię takie jedzonko w domu zamiast kupować :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, ale zdecydowanie wolę jeść kebaba w bułce lub naleśniku. Ta dodatkowa otoczka dodaje smaku.
OdpowiedzUsuń