U mnie z domowymi kopytkami i mizerią z ogórków gruntowych :)
Składniki :
* 700 g łopatki wieprzowej,
* 2 łyżki oliwy,
* 2 ząbki czosnku,
* sól, pieprz,
* 2 -3 łyżki posiekanego tymianku ( lub łyżka suszonego ),
* 1 duża cebula,
* 1,5 szklanki bulionu warzywnego,
* 1 liść laurowy,
* 2 ziela angielskie,
* 3 ziarenka pieprzu,
Przygotowanie :
Łopatkę umyj, pokrój na kawałki podobnej wielkości.
W misce zmieszaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dużą szczyptę soli i pieprzu oraz tymianek, dodaj mięso i odstaw do lodówki na minimum godzinę ( najlepiej na noc ).
Rozgrzej dużą patelnię ( najlepiej taką, która możesz przykryć - jeśli nie masz po smażeniu przełóż mięso i cebulę do garnka), dodaj mięso, podsmaż na złoty kolor około 10 minut.
Cebulę obierz i posiekaj w kostkę dorzuć do mięsa i smaż do miękkości, dolej bulion ( możesz zastąpić wodą z kostką rosołową) i dodaj przyprawy : liść laurowy, ziela angielskie i pieprz, gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny ( aż mięso będzie miękkie ).
Możesz dodać łyżkę śmietany, ale sos smakuje świetnie bez.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)