Przygotowałam niedawno curry z klopsikami z indyka i muszę przyznać, że przeszło moje oczekiwania.
To jest pyszne !
To jest pyszne !
Danie inspirowane przepisem znalezionym w gazetce z biedronki. Zmieniłam jednak kilka rzeczy na swoje potrzeby - składniki i wykonanie podaje z moimi zmianami.
* 500 g mielonego mięsa z indyka,
* sól,
* 1 jajko,
* 3 łyżki bułki tartej,
* 2 łyżki mąki,
* 3 łyżki oliwy do smażenia,
* 2 cebule,
* 2 łyżeczki curry w proszku,
* 1 szklanka groszku mrożonego ( możesz zastąpić z puszki lub świeżym),
* 130 g jogurtu naturalnego,
* szklanka ryżu ( ja ugotowałam jaśminowy ),
* 2 łyżki natki pietruszki,
Przygotowanie :
Ryż ugotuj na sypko wedle zaleceń producenta.
W misce zmieszaj mięsko, jajko, bułkę tartą i dużą szczyptę soli.
Uformuj pulpeciki wielkości piłeczki do pin ponga, obtocz je w mące.
Uformuj pulpeciki wielkości piłeczki do pin ponga, obtocz je w mące.
Cebulę, obierz i posiekaj w drobną kosteczkę, zeszklij na oliwie.
Dodaj pulpeciki i obsmaż z każdej strony, dosyp curry i wszystko dobrze wymieszaj.
Na patelnie dolej 1,5 szklanki wrzątku i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, dodaj groszek mi gotuj kolejne 5 minut.
Do sosu wlej jogurt naturalny i dorzuć posiekaną natkę pietruszki, zmieszaj.
Dodaj pulpeciki i obsmaż z każdej strony, dosyp curry i wszystko dobrze wymieszaj.
Na patelnie dolej 1,5 szklanki wrzątku i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, dodaj groszek mi gotuj kolejne 5 minut.
Do sosu wlej jogurt naturalny i dorzuć posiekaną natkę pietruszki, zmieszaj.
Obiadek idealny dla mojego męża, który uwielbia curry. Z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam z całego serca
OdpowiedzUsuń!
bardzo ciekawy przepis, dodaję do ulubionych:)
OdpowiedzUsuńDzis zrobilam, sa pyszne!
OdpowiedzUsuńCiesze się bardzo :)
UsuńMam samych chłopaków w domu wolą schab itp. Twoimi pulpecikami się zajadali aż nieprawdopodobne he he.Szybko i smacznie!!!
OdpowiedzUsuńTo fantastycznie ! :)
Usuń