17 października 2013

Klopsiki z indyka w sosie curry.

Przygotowałam niedawno curry z klopsikami z indyka i muszę przyznać, że przeszło moje oczekiwania. 

To jest pyszne ! 

Danie inspirowane przepisem znalezionym w gazetce z biedronki. Zmieniłam jednak kilka rzeczy na swoje potrzeby - składniki i wykonanie podaje z moimi zmianami. 




Składniki :                                                                        ( na 3 - 4 porcje )

* 500 g mielonego  mięsa z indyka, 
* sól, 
* 1 jajko, 
* 3 łyżki bułki tartej, 
* 2 łyżki mąki, 
* 3 łyżki oliwy  do  smażenia, 
* 2 cebule, 
* 2 łyżeczki  curry w proszku, 
* 1 szklanka groszku  mrożonego ( możesz zastąpić z puszki lub świeżym),
* 130 g  jogurtu naturalnego, 
* szklanka ryżu ( ja ugotowałam jaśminowy ), 
* 2 łyżki natki pietruszki, 



Przygotowanie : 

Ryż ugotuj na sypko wedle zaleceń producenta. 
W misce zmieszaj  mięsko, jajko, bułkę tartą i  dużą szczyptę soli.
Uformuj pulpeciki wielkości piłeczki do  pin ponga, obtocz je w mące. 
Cebulę, obierz i  posiekaj  w drobną kosteczkę, zeszklij na oliwie.
Dodaj pulpeciki i  obsmaż z każdej  strony, dosyp curry i wszystko  dobrze wymieszaj.
Na patelnie dolej 1,5 szklanki wrzątku i  gotuj na wolnym ogniu przez 20  minut, dodaj  groszek mi  gotuj kolejne 5 minut.
Do sosu  wlej  jogurt naturalny i  dorzuć posiekaną natkę pietruszki, zmieszaj. 


7 komentarzy:

  1. Obiadek idealny dla mojego męża, który uwielbia curry. Z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy przepis, dodaję do ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam samych chłopaków w domu wolą schab itp. Twoimi pulpecikami się zajadali aż nieprawdopodobne he he.Szybko i smacznie!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!