26 października 2013

Muffinki z puree dyniowym.

 Dawno nie było  nic słodkiego ! 
Sezon na dynię w pełni... jedni  gotują zupę, inni pieką ciacho a u  mnie muffinki. 
A dynia z cynamonem i  syropem klonowy  bardzo się lubi :) 


Składniki :                                                            ( na około 20  sztuk )


- suche 

* 2 szklanki  pełnoziarnistej mąki, 
* 1,5 szklanki standardowej  mąki, 
* 1 łyżeczka proszku  do  pieczenia, 
* 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 
* 1/2 łyżeczki  soli, 
* 1 łyżeczka gałki muszkatołowej w proszku, 
* 1 łyżeczka cynamonu, 
* 3/4 szklanki cukru, 

-  mokre 

* 2 szklanki  puree z dyni ( u  mnie upieczona i  zmiksowana ),
* 1/4 szklanki syropu  klonowego, 
* 2/3 szklanki  oliwy, 
* 3 jajka, 
* 3 łyżki mleka, 


Przygotowanie : 


Jak  zawsze ...

Składniki  suche zmieszaj w dużej misce.
Składniki  mokre w mniejszej, a następnie wszystko  razem.
Nakładaj do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem do  2/3 wysokości.
Wstaw babeczki  do nagrzanego do 180 stopni i piecz około 20  minut ( do  czystego  patyczka ).

Enjoy !



1 komentarz:

  1. świetne muffinki! takie dyniowe idealne sprawdzają się na jesienne popołudnia, wraz z filiżanką aromatycznej kawy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!