2 września 2013

Eskalopki wieprzowe w tymiankowym sosie.

Jestem zabieganą mamą tak więc nie zawsze mam czas na długie pichcenie. Lubię smaczne obiady, które można przygotować w 30 minut. To właśnie jeden z takich ekspresowych dań pyszne mięsko w kremowym, tymiankowym sosie.



Składniki :                                                                       ( 2 porcje )

* 4 cienkie plastry wieprzowiny, 
* sól, pieprz, 
* 2 łyżki oliwy, 
* 1,5 szklanki bulionu warzywnego, 
* 2 łyżki kwaśnej  śmietany, 
* 1 łyżka posiekanego tymianku, 

Przygotowanie :

Plastry  mięsa delikatnie rozbij, oprósz solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej  dwie łyżki oliwy, obsmaż mięsko  na rumiano  z każdej  strony ( około 3 minut ), dodaj bulion i posiekany tymianek, duś pod przykryciem na wolnym ogniu 15 minut. 

W szklance zmieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami  bulionu  z patelni, wlej  do  mięsa i  gotuj przez chwilę aż sosik trochę zgęstnieje. 





2 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!