18 września 2013

Krupnik mojej mamy.


Krupnik to  chyba najlepsza zupa jaką moja mama gotuje. Zawsze gdy przyjeżdżam na wakacje gotuje dla mnie spory  garnek. 
Uwielbiam ta zupę za smak, gęstość i  to jak jest syta.

Oto przepis na krupnik  mojej  mamy. 






Składniki :

* 100 g  żeberek,
* 1 marchewka,
* 1/2 pietruszki,
* 1/3 pora,
* 4-5 ziemniaków (około 300g ),
* 4 łyżki  kaszy  jęczmiennej,
* 1 wołowa kostka rosołowa,
* 1 ziarno ziela angielskiego,
* 2 ziarenka pieprzu,
* 1 liść laurowy,
* sol, pieprz,
* 3 łyżki posiekanego koperku, 

Przygotowanie : 

Do  garnka średniej wielkości wlej 1,5 litra wody, dodaj  umyte żeberka, kostkę rosołową, ziele angielskie, pieprz i listek laurowy gotuj wszystko około 30 minut ( do  czas aż żeberka będą miękkie ). 
W między  czasie obierz warzywa. Ziemniaki pokrój w  kostkę, pora w plasterki a marchewkę i i pietruszkę zetrzyj  na tarce o  dużych oczkach. Włoszczyznę dodaj  do wywaru, gotuj około 20  minut, dodaj  ziemniaki.
Gdy  zupa z ziemniakami zacznie wrzeć dodaj  kaszę i  gotuj  na małym ogniu do czasu aż ziemniaki  będą miękkie. 

Dopraw do  smaku solą i pieprzem, dodaj koperek. 



... nawet kicia się zainteresowała zupką...:)



1 komentarz:

  1. U mnie dzisiaj też krupnik, i też mama gotowała. Najlepszy na świecie ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!