Uwielbiam ta zupę za smak, gęstość i to jak jest syta.
Oto przepis na krupnik mojej mamy.
Składniki :
* 100 g żeberek,
* 1 marchewka,
* 1/2 pietruszki,
* 1/3 pora,
* 4-5 ziemniaków (około 300g ),
* 4 łyżki kaszy jęczmiennej,
* 1 wołowa kostka rosołowa,
* 1 ziarno ziela angielskiego,
* 2 ziarenka pieprzu,
* 1 liść laurowy,
* sol, pieprz,
* 3 łyżki posiekanego koperku,
Przygotowanie :
Do garnka średniej wielkości wlej 1,5 litra wody, dodaj umyte żeberka, kostkę rosołową, ziele angielskie, pieprz i listek laurowy gotuj wszystko około 30 minut ( do czas aż żeberka będą miękkie ).
W między czasie obierz warzywa. Ziemniaki pokrój w kostkę, pora w plasterki a marchewkę i i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Włoszczyznę dodaj do wywaru, gotuj około 20 minut, dodaj ziemniaki.
Gdy zupa z ziemniakami zacznie wrzeć dodaj kaszę i gotuj na małym ogniu do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj koperek.
... nawet kicia się zainteresowała zupką...:)
U mnie dzisiaj też krupnik, i też mama gotowała. Najlepszy na świecie ;-)
OdpowiedzUsuń