19 września 2013

Opieńki w śmietanie.

Jakiś czas temu  na facebooku mogliście zobaczyć zdjęcie opieniek w śmietanie - dziś przepis :) 

Ja fanką grzybów nie jestem. Z połówkiem to inna bajka... lubi zbierać tak samo jak i jeść. 
Przyniósł mi trochę opieniek i tak myslalam co by tu aż powstał ten prosty i bardzo smaczny sos.



Składniki :

* 1 łyżka masła,
* 1 cebula,
* 1 ząbek  czosnku,
* 2 szklanki opieniek,
* 1 szklanka bulionu ( warzywnego lub grzybowego ),
* 100 g  kwaśnej  śmietany 12%,

Przygotowanie :

Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek,  podsmaż na złoty kolor. 
Grzyby dokładnie oczyść,  większe pokrój na kawałki,  umyj, odcedź na zasadzie sicie i dodaj do cebuli.
Smaż przez kilka minut, dolej bulion i duś około 15 minut. 
Dodaj śmietanę,  zmieszaj.
Podawaj ze świeżą bułką lub na przykład sos do kotleta.



4 komentarze:

  1. A ja jestem fanką, to jak na złość rosną wszędzie tylko nie u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko pięknie ale aż oczy bolą - OPIENIEK - nie opieńków:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki, nie miałam pojęcia jak to się odmienia :D

    OdpowiedzUsuń
  4. opieńki zawsze należy obgotować!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!