Jakiś czas temu na facebooku mogliście zobaczyć zdjęcie opieniek w śmietanie - dziś przepis :)
Ja fanką grzybów nie jestem. Z połówkiem to inna bajka... lubi zbierać tak samo jak i jeść.
Przyniósł mi trochę opieniek i tak myslalam co by tu aż powstał ten prosty i bardzo smaczny sos.
Ja fanką grzybów nie jestem. Z połówkiem to inna bajka... lubi zbierać tak samo jak i jeść.
Przyniósł mi trochę opieniek i tak myslalam co by tu aż powstał ten prosty i bardzo smaczny sos.
Składniki :
* 1 łyżka masła,
* 1 cebula,
* 1 ząbek czosnku,
* 2 szklanki opieniek,
* 1 szklanka bulionu ( warzywnego lub grzybowego ),
* 100 g kwaśnej śmietany 12%,
* 1 cebula,
* 1 ząbek czosnku,
* 2 szklanki opieniek,
* 1 szklanka bulionu ( warzywnego lub grzybowego ),
* 100 g kwaśnej śmietany 12%,
Przygotowanie :
Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek, podsmaż na złoty kolor.
Grzyby dokładnie oczyść, większe pokrój na kawałki, umyj, odcedź na zasadzie sicie i dodaj do cebuli.
Smaż przez kilka minut, dolej bulion i duś około 15 minut.
Dodaj śmietanę, zmieszaj.
Grzyby dokładnie oczyść, większe pokrój na kawałki, umyj, odcedź na zasadzie sicie i dodaj do cebuli.
Smaż przez kilka minut, dolej bulion i duś około 15 minut.
Dodaj śmietanę, zmieszaj.
Podawaj ze świeżą bułką lub na przykład sos do kotleta.
A ja jestem fanką, to jak na złość rosną wszędzie tylko nie u mnie :)
OdpowiedzUsuńWszystko pięknie ale aż oczy bolą - OPIENIEK - nie opieńków:)
OdpowiedzUsuńDzięki, nie miałam pojęcia jak to się odmienia :D
OdpowiedzUsuńopieńki zawsze należy obgotować!!!
OdpowiedzUsuń